Pakhuisstraat

GentTonyWaelput1

Pakhuisstraat – Tony Waelput (Fb)

Gentchrisitaneharry

Pakhuisstraat – Christiane Harry

Rond 1410 heette dit straatje “Coernaerts steghe” en leidde van de Korenmarkt naar de Graslei langsheen de huidige St.-Michielsbrug.

Het zou later nog onder verschillende straatnamen zijn gekend als Koornaardstege, Spiegelstraat of Mersenierstraat.

Vóór de huidige benaming was dit de Sterrestraat. Genoemd naar de uit 1628 grootste afspanning (herberg) in Gent, “De Grote Ster”, gelegen op de zuidwestenhoek van de straat waarbij stallingen voorzien waren voor ruim zestig paarden.

Voor 1757 was de Sterrestraat 3 meter breed. De stad wou de straat verbreden naar 8m maar de overheid weigerde toestemming te geven daar ’t stad teveel schulden had. Mogelijks door een 4-jarige bezetting van de Fransen. Uiteindelijk werd toch toestemming verkregen om tot 8 meter uit te breiden maar de kosten mochten niet meer dan 14000 fr. (347.05€) bedragen.

GentSterrestraatLVerstuyft

Pakhuisstraat – Linda Verstuyft (Fb)

De huidige naam is afkomstig van het “Het Pakhuis”, het stadsmagazijn dat hier aan de Korenmarkt stond. Het is in 1719 geconstrueerd en kwam in de plaats van de vroegere stadsgevangenis, het Chastelet. Het zou in 1897, samen met enkele aanpalende huizen, afgebroken worden om er het postgebouw te bouwen. Daarbij zou de breedte van de straat op 12 meter worden gebracht.

Capture d’écran (2862)

Na een winkelcomplex is de gelijkvloerse verdieping en het souterrain van de Post Plaza verkocht aan De Paepe en zijn MG-groep uit de inboedel van het failliete Posthotel. Op die kelderverdieping komt er nu een vestiging van Albert Heijn. Voor de andere winkels lopen de onderhandelingen.

Velen herkennen dit straatje door de openbare toiletten en fietsenstalling gelegen aan de brugtrap.

Capture d’écran (3524)

———————-

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 1972 – Vol1 Nr3