Gent

Laat je eens door het Gentse groen verleiden

Natuur

Het Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen, eveneens gekend als Natuucentrum Jan Hublé, gelegen Driepikkelstraat 32 te 9030 Mariakerke (Gent). Op wandelafstand van het sport- en recreatieprak Blaarmeersen, gelegen aan de overzijde van de Watersportbaan vermaard voor zijn nationale en internationale roeiwedstrijden.

Meer naar het centrum van Gent toe vind je o.a. de heimelijke binnentuin van de St.-Pietersabdij, in de 18e eeuw door monniken aangelegd en bekend voor zijn lavendel en wijnranken. Alwaar ook de vlijtige studenten, bij aangename temperaturen, zich laten verleiden in een betrachting hun intellectueel vermogen te laten expanderen in een historische en rustgevende omgeving.

Treffen we langsheen de Leie aan het Portus Ganda de St.-Baafsbdij aan, opgericht in de 7e eeuw door Amandus alwaar hij de Gentse inwoner trachtte te bekeren. Het aangrenzende Coyendanspark, waar het aangenaam vertoeven is, geeft je een mooi zicht op één van de meest historische plaatsen van Gent, alwaar Keizer Karel met het “Concessio Carolina” een einde maakte aan de stedelijke autonomie van Gent en de macht van de vorst verstevigde.

Als we Gent inrijden via Ledeberg rijden we langsheen het Koning Albertpark, door de Gentenaar meer gekend als het Zuidpark. Reeds in de 16e eeuw tot nut voor het bleken van linnen, is het park aangelegd op gronden van het Zuidstation, hier opgericht in 1837 en in onbruik geraakt rond 1928. Amper een straatje verder, richting de Muinkbrug, is het Muinkpark aan te treffen dat is aangelegd op de terreinen van de voormalige “Zoo van Gent”, dat lokaal te bezichtigen was van 1851 tot 1904.

Het sinds 1984 beschermde Citadelpark met het nabijgelegen “Kuipke”, de historische wielerpiste van Gent, verleidt meerdere natuurliefhebbers tot een rustgevende wandeling midden in de stadsdrukte. Waar eens de Hollandse citadel zich bevond, afgebroken voor de wereldtentoonstelling van 1913, werden in totaal zo’n 780 bomen aangeplant waaronder enkele zeldzame exemplaren. Bijkomend is de “Universitaire Plantentuin” hier aan de rand van het park gevestigd. Het herbergt meer dan 10000 plantensoorten afkomstig uit alle uithoeken van deze aardbol.

Zo is Gent, ondanks alle bouwwoede, rijk aan natuurgebonden lokaties, verschillend in grootte en uitzicht, maar o zo heerlijk om in rond te kuieren, in alle stilte, op zonnige dagen, vooral op zondagen, genietend van wat een weinig groen een mens toch zo gelukkig kan maken.

———-

https://gent.testcovid.be

———-

Station Gent Sint-Pieters krijgt grootste overdekte fietsenstalling van Europa

Spoorwegmaatschappij NMBS breidt de overdekte fietsenstalling van het station Gent Sint-Pieters uit tot de grootste van Europa, met 17.000 plaatsen. Dat bleek bij de persvoorstelling van de nieuwe plannen voor het Gentse station. De renovatie ervan zal nog tot 2027 duren. “Ambitieus, innovatief, duurzaam en functioneel: een station dat hoort bij Gent”, zei burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) over de hertekende plannen.

Bron: http://www.hln.be 24.1.2020 – BELGA

Markten in Gent

Ajuinlei-Predikherenlei:

  • Tweedehands boekenmarkt op zondag van 10u tot 14u.

Bron: Present in Gent (Fb)

———-

Kouter:

  • Bloemenmarkt op zaterdag en zondag van 7.00u tot 16.00u.
  • Vanaf Pasen (begin april) oesters, cava en streekprodukten in de Blauwe Kiosk.

———-

Bij St.-Jacobs – Beverhoutplein :

  • Brocantemarkt op vrijdag, zaterdag en zondag van 08.00u tot 14.00u.

———-

Oude Beestenmarkt :

  • Tweedehandsfietsen en kleine huisdieren op zondag van 7.00u tot 13.00u.

GENT MIJN SCHUUN GENT

Door de nacht bevangen

Overschaduwd door een donkere leegte

Beschrijven verheven gebouwen

Gents grootsheid van weleer

                    Waarneembaar in elk straatlicht

                    Tot aan het ochtendgloren

                    Imponeert de weelde van het verleden

                    In de gedachte van elkeen

                                        Moge Gent eeuwige trots uitstralen

                                        Naar zijn dienaren en aanbidders

                                        Om immer te kunnen gezegd

                                       “Gentenaar zijn is een voorrecht”

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .