Arnulf I

Graaf Arnulf I Van Vlaanderen (De Grote)                      

°889 – 964

Markgraaf van 918 tot 964.

Arnulf I was de zoon van Boudewijn II van Vlaanderen.

Trouwde in 934 met Aleidis (Adèle) van Vermandois (Adelheid) en was vader van 4 kinderen.

Was één van de machtigste en rijkste prinsen van zijn tijd en voerde voortdurend oorlog ten gunste van het graafschap Vlaanderen dat nu het volledige vorstendom der afstammelingen van Boudewijn I bevatte.

Het zuiden van het vorstendom had de vruchtbaarste grond en was ook het dichtst bevolkt. Hier trof men de rijkste abdijen aan : Sint-Bertijns bij Sint-Omaars, Sint-Vaast te Atrecht en St.-Amand. Het was ook het centrum van waaruit de graaf zijn macht ontplooide.

In zijn poging het vorstendom met natuurlijke grenzen af te bakenen nl. de Schelde, de heuvels van Artois (Artesië) en de Canche (rivier De Kwinte), slaagde hij erin Oosterbant (tussen Douai en Cambrai), Artois, Ponthieu en Amiens te veroveren.

Zijn zoon Boudewijn III overleed op vroegtijdige leeftijd, wat de nodige problemen met zich meebracht betreffende de erfelijke troonopvolging. Hij sloot een geheim akkoord met de Franse koning Lotharius, waarbij deze alle veroverde gebieden terugkreeg in ruil voor de voogdij over zijn kleinzoon Arnulf die, eenmaal meerderjarig, als graaf van het resterende gebied van het vorstendom zou worden erkend.

Het ontstaan van het “Portus” betekende de aanvang van Gent als stad alsook de toename van economische bedrijvigheden voor de streek.

Ook liet hij een stenen kasteel met toren optrekken door water omringd, verwoord in die tijd tot “novum castellum” of nieuwe versterking. Later werd deze plaats, ingesloten tussen de Leie, de Lieve en verschillende grachten, Oud Burg genoemd.

Onder zijn bewind vonden de kloosterhervormingen (Geeraard van Brogne, eerste hervormer) plaats wat een opbloei van de kerk teweegbracht.

De Sint-Baafsabdij, in de 9de eeuw door de Noormannen verwoest, werd onder Arnulf I opnieuw opgebouwd.

Arnulf I liet de relieken van de H. Bavo en de H. Veerle in 939 terugbrengen naar Gent.

Na zijn dood op 27 maart 964 werd hij begraven in de St.-Pietersabdij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.