Boudewijn IV

Graaf Boudewijn IV Van Vlaanderen (schoonbaard)   

°980 – 1036

Markgraaf van 987 tot 1036.

Bij het overlijden van Arnulf II, zijn vader, en door zijn minderjarigheid kwam de onafhankelijkheid van het graafschap Vlaanderen in het gedrang door het Koninkrijk Frankrijk. Een tweede huwelijk van Arnulfs moeder Rosela met de zoon van de Franse koning Hugo Kapet bezweerde dit gevaar. Het grafelijk gezag herstelde zich.

Eens klaar om te besturen nam hij zijn taak ernstig en herstelde het gezag in het noorden van het graafschap (Gent, Waasland, Kortrijk) en dwong in het zuiden de nodige erkenning af. De Hollandse graven worden verdreven en zij die in opstand kwamen onderworpen. Langs koningszijde worden Artois en Oosterbant (tussen Douai en Cambrai) heroverd zodat Vlaanderen zijn natuurlijke grenzen bereikt.

De strijdlust van Boudewijn IV was grenzeloos, waarbij hij weigerde rekenschap af te leggen aan de Duitse keizer en enkel de Franse koning als opperleenheer erkende.

In tegenstelling tot de vroegere graven, die zuidwaards uitbreidden, richt Boudewijn IV zich meer Oostwaarts op de rechteroever van de Schelde naar Lotharingen dat volledig in ontbinding was.

In 1007 trok de Duitse keizer met zijn leger naar Vlaanderen en zaaide dood en vernieling. Het Gravensteen was de ultieme schuilplaats voor Boudewijn IV en met de winter in zicht zag de Duitse keizer zich genoodzaakt terug te keren. Doch zag BoudewijnIV de vele voordelen in van vrede te sluiten en zo gebeurde het ook.

Onder zijn bewind werd rondom Gent een eerste verdedigingsgordel gerealiseerd en verkregen de Gentse jaarbeurzen meer aanzien.

Liet de tweede hervormer Rijkaard van Vannes overbrengen en was hem zeer behulpzaam. Vanaf nu functioneren graven als hoogste zaakvoeders van abdijen.

Onder Boudewijns bewind werden Duinkerke en Lille gesticht en verkreeg Brugge zijn stadsrechten. Hij zag eveneens het economische nut in van het scheldebekken en ook de lakenindustrie ontwikkelde zich ten volle. Ook de schorren langs de kust waren zijn bezit waarop schapen werden gefokt. Mogelijks was hij de eerste wolleverancier van de Atrechtse draperie.

Stierf in 1036 en ligt begraven in de Gentse Sint-Pietersabdij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.