Boudewijn V

Graaf Boudewijn V Van Vlaanderen (van Rijsel)           

°1013 – 1069

Markgraaf van 1036 tot 1069.

Zoon van Boudewijn IV van Vlaanderen.

Huwde in 1028 met Adela van Frankrijk, dochter van koning Robert II van Frankrijk.

11e eeuw : opkomst der steden

In de 11e eeuw streefden de Vlaamse graven er naar de marken aan de oostkant van de Schelde die door de Saksische keizers van Duitsland waren opgebouwd nl. Valencijn, Eename en Antwerpen, in handen te krijgen. Door de minderjarigheid van Hendrik IV werd dit allemaal bewerkstelligd. Het nieuwe gebied  verkreeg de naam Rijks-Vlaanderen en lag gunstig voor de opkomende steden.

De graaf verving de Karolingische gouwindeling door kasselrijen of burggraafschappen rondom grafelijke burchten, met aan het hoofd een bruggraaf of kastelein verantwoordelijk voor de bewaking en het bestuur alsook belast met het voorzitterschap van de schepenbank bijgestaan door een schepencollege. Vlaanderen telde zo’n kleine 20 kasselrijen.

Kasselrijen waren op hun beurt onderverdeeld in ambachten, die op hun beurt uit parochies bestonden. Berijders stonden aan het hoofd van de ambachten en in dienst van de opperbaljuw of burggraaf.

Door de macht die de burggraaf verkreeg en zo een dreiging werd voor de graaf werd deze eind de 11e eeuw vervangen door baljuws, ambtenaren met een bestuurlijke functie met  financiële vergoeding.

Moest in 1047 Valenciennes afstaan aan de graaf van Henegouwen maar net zoals zijn vader zorgde Boudewijn V voor oostelijke uitbreiding van het graafschap door o.a. de verovering van Ename, de grens tussen het Frankrijk en Duitse rijk, waardoor hij en zijn opvolgers leenmannen van de Duitse keizer werden.

Het huwelijk van zijn zoon Boudewijn VI met Richildis liet hem toe Henegouwen bij Vlaanderen in te lijven. Het huwelijk van zijn tweede zoon Robrecht de Fries met Gertrude, weduwe van de graaf van Holland, bezorgde Boudewijn V enorm veel invloed over een groot deel van de Nederlanden.

De St.-Niklaaskerk te Gent werd onder zijn bewind gebouwd. In 1069 huldigde Boudewijn V de nieuwe St.-Baafskerk in.  Een periode van welvaart was aangebroken. Handelaars en werknemers werkten in vrije omstandigheden. Kerken en “Steenen” werden volop opgericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.