BRABANT- OF BRAEMPOORT

Gent - Braempoort 1534Deze poort was gelegen zuidooostkant Gent aan het begin van de Brabantdam op de toenmalige weg richting Brabant.

Het was één van de vier stadspoorten bestaande uit verschillende nevengebouwen die dienden tot onderkomen van melaatsen, het “Sieckhuuse voor ackersieke”.

In een oorkonde uit 1199 wordt deze poort voor een eerste keer vermeld. Toen werd tol geheven op de koopwaar die Gent binnenkwam. Door uitbreiding van de stad in de 13e eeuw verloor ze als binnenpoort aan belang.

Brabantpoort

De Watermolen aan de Brabantdam
 René De Herdt – Een Hollands soldaat schildert Gent

Door de aanwezigheid van enkele sluizen, de “spey ter Brabantbrugghe” of de Braemgaten, besliste het stadsbestuur eind 13e eeuw voor de bouw van een watermolen ter hoogte van de brug. Braemgaten, volgens sommige Gentkenners een verwijzing naar ene familie Braem die daar in de buurt een huisje bewoonden.

De aandrijving van de houten watermolen gebeurde door het hoogteverschil van het water kunstmatig teweeggebracht door de schotbalken. In 1881 werd beslist de molen te slopen.

In zijn bestraffing van Gent op 29 april 1540 beval Karel V de afbraak van deze poort. Na gedeeltelijke afbraak in 1562 verdwenen de laatste restanten in 1779.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.