Joannnes Nepomucenus

Joannes Nepomucenus was ooit op de Predikherenbrug te bezichtigen. Het was toen een smal voetgangersbrugje dat in 1863 werd vervangen.

Om de sage te begrijpen is het best het leven van Joannes kort te beschrijven. Geboren tussen 1340 en 1350 in Pomuk (Bohemen-Tsjechië) in een welgesteld gezin studeerde hij af aan de universiteit van Padua om in 1380 pastoor te worden in Praag. Zijn intelligente preken lokten meer en meer mensen naar de Domkerk. Koning Wenceslaus IV van Bohemen, gevreesd voor zijn tirannieke instelling, wou Joannes binden aan zijn koningshuis en bood hem een betrekking aan. Het aanbod werd niet aanvaard daar Joannes zich enkel maar dienstig wou stellen als persoonlijke biechtvader van de koningin, Sophia van Beieren. Door de spanningen die er sinds 1384 heersten tussen Kerk en Hof viel die beslissing niet in goede aarde. Op 20 maart 1393 zou Joannes tijdens besprekingen tussen Kerk en Hof worden opgepakt, gruwelijk gefolterd om van de Karelsbrug in de Moldau te worden geworpen waarna hij verdronk. Volgens overlevering zou de koning willen weten hebben of zijn vrouw er een minnaar op nahield wat Joannes weigerde op te biechten.

De sage 

Toen Joannes verdween in de golven van de rivier, lichtten er plots vijf blinkende sterren op waarna het lichaam kwam bovendrijven. Mensen verzamelden zich aan de brug en kwamen het lichtspel aanschouwen. Toen het lijk uit het water werd gehaald herkenden de inwoners hun geliefde predikant.

Op het koningshuis zag de koningin door het venster van haar slaapkamer de toestroom van mensen rondom het dode lichaam van Joannes. Verwonderd lichtte ze haar man in wat er gaande was en wat dat zou te betekenen hebben. Er volgde geen reactie. De koning wist wel wat er gebeurd was en had schrik voor hetgeen volgen zou.

Het nieuws ging vlug de ronde en de volgende ochtend bleven mensen de plaats van gebeuren bezichtigen. Het talrijke volk stapte mee met de priesters die het lichaam in een rouwprocessie naar de domkerk overbrachten.

Het ongeloof was groot. Iedereen wou afscheid komen nemen. Met duizenden stroomden ze toe om nog één keer een glimp op te vangen van hun geliefde pastoor. Om een laatste kus te kunnen geven op de hand die hun zo dikwijls had gezegend. Nog erger was het voor de armen die Joannes als hun vader aanzagen en hun steun was wanneer ze het moeilijk hadden.

Koning Wenceslaus gaf opdracht het lichaam op een geheime plaats te begraven. Echter, een geur van heiligheid lokte nieuwsgierigen naar zijn laatste rustplaats. Joannes kreeg vervolgens een plechtigheid naar waarde waarna hij in de Domkerk te Praag werd bijgezet. Gelovigen hadden nu de mogelijkheid Joannes Nepomucenus te vereren.

Gevolg:

Op de Karelsbrug duidt een rode marmeren plaat de plaats aan waar de marteling zich heeft afgespeeld.

In 1729 volgt de heiligverklaring door paus Benedictus XIII. In de domker van Praag is zijn praalgraf te bezichtigen.

Op 16 mij vieren we zijn feestdag. Joannes is de patroon van Bohemen, maar ook van bruggen en waterbedreigingen. Daardoor wordt hij in vele steden op of in de nabijheid van  bruggen afgebeeld.

Verder is hij nog de patroon van het biechtgeheim, van het zwijgen, van de priesters, biechtvaders, molenaars en schippers.

Hij is de patroon van Bohemen, van biechtvaders, priesters, schippers, molenaars, van het biechtgeheim, van het zwijgen, van waterbedreigingen en van bruggen. Zijn feestdag is 16 mei.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.