HOOI- OF STEENPOORT

Na toevoeging van de Brabantwijk (d’ Overschelde) in 1254 bij Gent werd de Hooi- of Steenpoort geconstrueerd aan de Brabantdam ter hoogte van wat eertijds de St.-Christoffelkapel van het godshuis der volders was, sinds 1816 gekend als de “Protestantse Tempel”.

Oye, Hoie, Hoye, Hooie is geen verwijzing naar gedroogd gras. Het betekent “vruchtbaar alluviaal (door een rivier aangeslibde bodem, rijke en vettige bodem) land gelegen langs een waterloop”.

Een vroegste bron spreekt over “ter Hoyporten” dd. 1323. In 1335 is er de verwijzing naar “de Hoyporte”. Rond 1354 is er in relatie tot Steenpoort sprake van “buten der Steenpoerde”. Opgelet! De Karnemelkpoort aan de Steenbrug (Steendam) droeg ook de naam van Steenpoort.

Langsheen de Schepenenvijver (’t Capucijnenvaerdeken) werd een walvest opgetrokken met twee poorten nl. de Koepoort op ’t Stuk en de Steenpoort nabij de Hooi aan de Brabantdam.

Voortaan deden beide poorten dienst als buitenpoorten i.p.v. de Braempoort die meer richting centrum lag. Echter, door de oprichting van de Vijfwindgatenpoort verloren zij eveneens hun functie.

—————

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 1983

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.