Joanna van Constantinopel

°1194 – †5.12.1244

Gravin van Vlaanderen (1205-1244)

Gravin van Zeeland (1205-1244)

Gravin  van Henegouwen (1205-1244)

Onder Joanna van Constantinopel kreeg het kloosterleven een boost. Haar inzet voor zieken en minderbedeelden was groot. Vele Vlaamse steden kenden onder haar bewind welvaart en economische macht.

Zij was de oudste dochter van Boudewijn IX Van Vlaanderen en Maria van Champagne. In januari 1212 trad ze in het huwelijk met Ferrand van Portugal.

Op 27 juli 1214 werd haar man Ferrand gevangen genomen tijdens de slag bij Bouvines. Dertien jaar lang, tot aan de Vrede van Melun in januari 1227, reageerde zij alleen.

Hun enige kind Maria kwam ter wereld in 1231 maar overleed reeds in 1236. Een tweede huwelijk met Thomas van Savoye in 1237 bleef kinderloos.

De orde der Predikheren had een klooster te Parijs. De Graaf van Vlaanderen, Ferrand, zat daar gevangen in het Louvre  en onderhandelde dikwijls met de kloosterlingen. Hij was zo onder de indruk van deze kloosterlingen dat hij hun verzocht in Vlaanderen hun godsdienst te willen onderwijzen. Op verzoek van zijn vrouw Joanna van Constantinopel vestigden de Predikheren zich omstreeks 1220 in Onderbergen naast het gasthuis van Jonkvrouw Utenhove.

In 1234 stichtte Joanna het Sint-Elisabethbegijnhof op het Broek, dichtbij het Prinsenhof net buiten de stadsomwalling. Ook gekend onder het “Groot Begijnhof” zou het één der grootste Begijnhoven worden van Europa volledig ommuurd met indrukwekkende toegangspoort. Huisjes en kloosterwoningen met ommuurde tuinen omringden de kerk met de dries.

Ook het Begijnhof OLV.-Ter Hoyen in de Lange Violettestraat is rond 1234 opgericht door Gravin Joanna van Constantinopel. Dit “Klein Begijnhof” kende een gelijkaardige geschiedenis als het Sint-Elisabethbegijnhof.

Na haar dood op 5 december 1244 kwam haar zus Margaretha van Constantinopel aan de macht.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.