Karel de Goede

Graaf Karel De Goede (Karel van Denemarken)            

°1080/1086 – 1127

Graaf der Vlaanderen van 1119 tot 1127.

De gelukzalige graaf van Vlaanderen

Na 883 was het noordelijkste deel van het koninkrijk Frankrijk het graafschap Vlaanderen geworden. Handelslui en handwerkers woonden nu samen in steden met zelfbestuur. De graven van Vlaanderen beschermden de kooplieden, handhaafden de veiligheid en bestraften het onrecht.

Was gehuwd met Margareta, de dochter van de graaf van Clermont.

Hij weigerde de keizerlijke kroon in 1125 alsook de kroon van Jeruzalem, dit om bij zijn volk te kunnen blijven.

Karel De Goede wordt door zijn vroomheid in 1883 zalig verklaard.

Nochtans had hij vele vijanden. Er waren verschillende mededingers naar de troon die hij in eerste instantie moest verslaan. Vervolgens was er de hongersnood waarbij hij woekerende graanopkopers misnoegde door zijn milddadigheid. De vrije, vechtluchtige kerels verbood hij wapens te dragen. Hij gebood ze misdaden te beoordelen door zijn gerecht.

Bertulf, de voornaamste geestelijke van Vlaanderen, zijn voorvaderen waren lijfeigen geweest waarbij Karel zijn herenrechten (is het vermeende middeleeuwse recht van een feodale landheer om de maagdelijkheid te nemen van de dochters van zijn lijfeigenen of horigen, aan de vooravond van hun huwelijk) op Bertulfs maagschap (bloedverwanten) liet gelden. Wat Karel de dodelijke haat van dit rijk en machtig geworden geslacht bezorgde.

Daar Burchard, Bertulfs neef, de eigendommen had verwoest van een goede vriend van Karel De Goede werd hij veroordeeld tot schadeloosstelling waarbij zijn kasteel in brand werd gestoken. Burgards magen en vrienden namen dit niet en besloten Karel te vermoorden. Op woensdagmorgen 2 maart 1127 werd de graaf tijdens zijn gebeden in de gaanderij, die het paleis verbond met de St.-Donatuskerk alwaar Bertulf proost was, neergestoken door Burchard, samen met alle vrienden en beambten van Karel de Goede.

Vervolgens verschansten zij zich in de burcht en werden belegerd door Gentenaars, Bruggelingen, edelen en later ook koninklijke troepen. Na 6 weken gaven de 27 belegerden zich over. Ze werden 14 dagen gevangen gehouden in een nauwe, stinkende kerker die hun niet toeliet te zitten. Uiteindelijk werden ze één voor één van de torentop van het kasteel van de graaf gesmeten. Ontsnapten werden aangehouden, gemarteld, gehangen, onthoofd of geradbraakt.

Karel de Goede stierf kinderloos, waardoor er gevechten uitbraken voor de opvolging. Een periode van anarchie was aangebroken. Dirk van de Elzas stelde zijn kandidatuur maar de Franse koning “Louis le Gros” die het recht had de nieuwe graaf aan te duiden verkoos Willem Clito van Normandië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.