KEIZER- OF BRUSSELSEPOORT

Gent - Keizerpoort

De Brusselsepoort
Jan Joseph Wynants – Atlas Goetghebuer

Na toevoeging van de “Heerlijkheid van Raveschoot” (Muinkmeersen) en het “Zand” (“op ’t Sant” of “up ‘t Sant ter Muden”) aan het grondgebied van Gent werd van 1378 tot 1384 de verdedigingswal “Keizersvest” gegraven. Deze stadsgracht verbond de Schelde bij het binnenvloeien en uitvloeien van de stad.

Nadeel was de onbevaarbaarheid van deze gracht. De schepen die de Schelde bevaarden zagen zich verplicht de ganse stad te doorkruisen.

Capture d’écran (484)

GentKeizerpoortEtienneFornierFb

Keizerpoort – Etienne Fornier – Fb

’t Zand was een gebied gelegen tussen de Vijfwindgatenpoort, de Brusselsepoort en de St.-Lievenspoort. Eertijds was deze omgeving een zanderige duinrug door water omgeven.

In de stadsrekening van 1338 is er sprake van een “Somme van den werke van den porten ende vesten uptsant 76 lb. 6 s. 10 d.”. Rond 1348 is er een eerste vermelding naar de aanwezigheid van de poort terug te vinden nl. “vander poorten Sente Claren”. Het was een vroegste benaming genoemd naar het klooster van de Rijke Klaren buiten de Keizerpoort op Gentbrugge. Daar het te dicht bij de stadsversterkingen lag is het klooster in 1578 afgebroken.

GentKeizerpoortvoor1880GhendtscheTydinghen1988

Keizerpoort vóór 1880 – Ghendtsche Tydinghen 1988

Van 1515 tot 1524 werd de Keizerpoort volledig opnieuw opgericht. Zowel in de stadsrekeningen als in het boek “Historie van Belgis” van Van Vaernewyck wordt dit bevestigd.

De Keizerpoort poort lag op een uitvalsweg richting Brussel. Het werd versterkt in 1578 met een bastion (uitspringend verdedigingsgebouw).

Gent - Keizerpoort2

De Brusselsepoort
Jan Joseph Wynants – Atlas Goetghebuer

De St.-Lievenspoort bevindt zich op dezelfde lijn enkele honderden meters zuidwestwaarts.

De afbraakwerken begonnen eind 18e eeuw tot in 1806 waarbij een hekken met 2 paviljoenen (bijgebouwen voor vermaak) de poort verving om in 1860 volledig te verdwijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.