KETELPOORT

gent - ketelpoort 1534De Ketelpoort is geconstrueerd in de 12e eeuw. Zij werd ook wel de “Porta Gallica” of “Franse Poort” genoemd omwille de weg waarop de poort was gevestigd richting Frankrijk liep.

Een vroegste verwijzing vinden we terug in 1268 in volgende tekst nl. “erga Woitinum de Ketelporte”. Een andere bron spreekt in 1274 over “le Ketele porte”.

De Ketelpoort had een buiten- en een binnenpoort aan weerszijden van de vest. Beide poorten waren verbonden door een brug.

De naam “Ketelpoort” is ontleend van de versterkingsgebouwen aan de Schelde, voorzien met torens gekend onder de naam Ketels, omdat zij boven rond en in de gedaante van omgekeerde ketels waren gebouwd. In de achtergevel van de poort stond een Onze-Lieve-Vrouwebeeld waar elke vrijdag een lichtje brandde.

Reeds in 941 is er in een akte van Graaf Arnold de vermelding terug te vinden waar er sprake is van het Portus en het St.-Pietersdorp. Hierdoor rijst het vermoeden van het reeds bestaan van een natuurlijke scheidingsgracht tussen deze twee plaatsen die in de 12e eeuw werd uitgegraven om te fungeren als kanaal.

Na het bouwen van de Heuvel- of Kortrijksepoort verloor de Ketelpoort haar functie als buitenpoort.

In 1780 werd de volledige versterking afgebroken. In 1894 legde men vervolgens de bedding droog en werden de kaaimuren hersteld.

Gent - Houtlei poorten

De Poorten aan de Houtlei
Ketelpoort – Zandpoort – Posteernepoort – Torenpoort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.