Huis van Alijn – Kinderen Alijnshospitaal

 

Gent kapel van het kinderen Alijnshospitaal

Kapel van het Kinderen Alijns- of Katherinahospitaal

Ook gekend als het Alynshospitaal, het Godshuis, de kapel van St.-Catherina, het St.-Catharina Godshuis of l’Hospice de Ste Catherine.

De oorsprong van dit domein gaat terug naar 1352. Hendrik Alyn en Simon Rym, zonen van Gentse patriciërsfamilies, vragen dezelfde jonkvrouw ten huwelijk. Er ontstaan spanningen tussen de 2 families en van hogerhand wordt gevraagd de vrede te bewaren. Simon Rym slaat deze raadgeving in de wind en met zijn broer Goswijn overvallen ze Hendrik en Zeger Alyn in het portaal van de St.-Janskerk (St.-Baafskathedraal) en laten beide voor dood achter. Vervolgens slaan ze op de vlucht.

Gent19022012 007

Door wroeging betuigen ze hun spijt en smeken om genade. Hun straf wordt verzacht op voorwaarde dat alle betrokkenen een hospitaal zouden stichten voor 18 behoeftige vrouwen dat aan de nakomelingen van de familie Alyn zou toebehoren. En zo gebeurde. De kapel en het godshuis worden toegewijd aan de H. Catharina.

Gentoudwenemaergasthuispostkaart

GentHuisvanAlijnfotooudAntoondeLoofFb

Huis van Alyn – Antoon de Loof – fb

Midden 16e eeuw raakte het hospitaal vervallen en besloot Philips van Pottelsberghe het gebouw in ere ter herstellen en uit te breiden.

In 1941 werd de stad Gent eigenaar. De toen nog bewoonde huisjes grenzend aan de binnenkoer beschikten enkel over een beperkte benedenplaats met kleine zolderruimte. Tot aan de renovatie in 1956 mochten er enkel weduwen wonen die over niet veel middelen beschikten. Sinds 1962 huist er het museum voor Volkskunde.

capture-de28099c3a9cran-1206

Huis van Alijn vóór 1956 – J. Verplancken (Fb)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.