Lodewijk II van Male

°25-10-1330 – † 30-01-1384

Graaf van Vlaanderen

Graaf van Nevers

Graaf van Rethel

Was enig kind van Lodewijk I van Vlaanderen en Margaretha van Frankrijk en dus de logische opvolger van het graafschap Vlaanderen.

Na de Slag bij Crécy op 26 augustus 1346 waar zijn vader Lodewijk I het leven liet en hij reeds op 16-jarige leeftijd voor de opvolging moest zorgen, liep Lodewijk II van Male ernstige blessures op die hij liet verzorgen op het kasteel van de hertog van Brabant te Tervuren.

In maart 1347 te St.-Winoksbergen zag hij zich verplicht zich te verloven met Isabella van Coucy, dochter van Eduard III van Engeland van wie hij de suzereiniteit moest erkennen  onder druk van de weversgilden.

Mede door toedoen van paus Clemens VI en de Franse koning kon hij de verloving verbreken en in april 1347 naar Frankrijk vluchten. Later dat jaar zou hij in het huwelijk treden met Margaretha van Brabant, dochter van Jan III van Brabant en Maria van Evreux. Zij kregen één dochter nl. Margaretha van Male (1350-1405). Na overleg met Eduard III van Engeland keerde Lodewijk in 1349 terug naar Vlaanderen om zo zijn vader op te volgen.

Lodewijk leefde als een “God in Frankrijk” en hield er 11 bastaardkinderen op na.

Een woelige periode met de Gentse wevers werd op 13 januari 1349, gekend als ‘De goede Disendack”, op de Vrijdagsmarkt beslecht. Ondanks de revolutionaire houding van de wevers schonk de graaf vergiffenis aan de zonen van Jacob van Artevelde, wiens neutraliteitspolitiek werd hernomen en voortgezet.

Sinds 1347 was de pest, de “Zwarte Dood”, via Italië Europa binnengedrongen die tegen 1351 1/3 van de Europese bevolking dodelijk zou treffen. Nog tot begin de jaren 1360 zou deze verschrikkelijke ziekte vele slachtoffers maken.

Tijdens de Gentse opstand in 1379 kwam Lodewijk in nauwe schoentjes te staan. Bij de “Slag op het Beverhoutsveld” te Brugge  op 3 mei 1382 moest hij dan ook het onderspit delven tegen de manschappen van Filips van Artevelde.

Op 27 november 1382 sloeg Lodewijk terug en met de hulp van de Fransen had hij de bovenhand in de”Slag bij Westrozebeke” waarbij Filips van Artevelde, Ruwaart van Vlaanderen, het leven liet. Het zou duren tot de “Vrede van Doornik” op 8 december 1385 tussen de stad en de nieuwe Graaf van Vlaanderen Filips de Stoute vooraleer de rust zou wederkeren.

Het is een tijd waarbij het rijke Gent het Belfort zag afgewerkt worden met de plaatsing van de vergulde draak op zijn spits.

Lodewijk II van Male was de laatste autonome graaf van Vlaanderen.Hij stierf op 30 januari 1983 te St.-Omaars.

Het huwelijk van zijn dochter met Filips de Stoute voorzag voortaan een Bourgondisch beleid na jaren te hebben vastgehouden aan de Engelse alliantie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.