Notger

°9301008

De eerste prinsbisschop van Luik.

Na Karel De Grote werd er lang geredetwist en oorlog gevoerd betreffende de verdeling van het keizerrijk. In 843 splitsten zijn opvolgers het in Duitsland, Frankrijk en er tussen Lotharingen, dat nog voor 900 door Duitsland werd ingelijfd. Het noordelijk deel, Lotherrijk, omvatte België ten oosten van de Schelde.

In 980 stelde de keizer van Duitsland de bisschop van Luik, Notger, aan als prinsbisschop tot doel de adel en de grootgrondbezitters te beteugelen. Deze wilden onafhankelijk van hun leenheer zijn en kwamen gedurig tegen hem op. 

Door schenkingen kwamen de bisschoppen van Luik in het bezit van talrijke, uitgestrekte eigendommen. Notger maakte van Luik de stevigste keizerlijke vesting van Lotherrijk, een bloeiende nijverheids- en handelsstad, een centrum van geleerdheid en beschaving. Een vertakking van de Maas werd uitgediept, de bouw van een bisschoppelijk paleis en verschillende kerken werd verwezenlijkt en de scholen werden van heinde en verre bezocht.

Pausen werden machtiger en er ontbrandde een felle strijd met de keizer. De paus overwon (1077) en voortaan werden de bisschoppen gekozen door hun kapittel van kanunikken, de raad van geestelijke helpers van een bisschop.

De keizer was vernederd en onmachtig. De kleinere vorsten vochten zich vrij van zijn gezag en lijfden stukken van het prinsbisdom Luik in bij hun eigen gebied. Tot 1794 bestond het prinsbisdom Luik als onafhankelijk vorstendom.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.