PETERCELLE- OF KORTRIJKSE POORT

Gent - Kortrijksepoort

Petercelle- of Kortrijksepoort
Jan Joseph Wynants – Atlas Goetghebuer

De Petercellepoort bevond zich aan de zuidelijke toegang naar het stadscentrum van Gent op de weg naar Kortrijk en was één der belangrijkste versterkingen van de tweede verdedigingsgordel.

De naam verwijst naar  “Petri cella”, de Latijnse benaming voor de Sint-Pietersabdij. Reeds in 1325-1326 wordt de naam in stadsrekeningen teruggevonden: “”Item iij soudenieren die men dede staen Puedersellen porten”.

Capture d’écran (1360)

gentkortrijkseofnapoleonpoortgoetghebuer1827pl75

Kortrijkse- of Napoleonpoort
Atlas Goetghebuer 1827, p175

In 1579 werd deze poort heropgericht in het kader van verdedigingswerken betreffende de godsdienstoorlogen om vervolgens door de Calvinisten in 1675 volledig te worden herbouwd.

Jozef II gaf in 1781 de opdracht de Petercellepoort te ontmantelen. Men behield enkel de stadsgrachten om zo de ontduiking van de stadsrechten (octrooien) te verhinderen. Tussen de muren kwam een houten palissade te staan.

Voor de vestigingen die zich aan de linkerzijde van de Petercellepoort bevonden werd het Montereyfort geconstrueerd, een verdedigingswerk de naam dragend van de Spaanse gouverneur-generaal. Het was ook gekend onder het Seghelfort, wat in 1783 zou verkocht worden en afgebroken.

Op 4 december 1808 werd een nieuwe “Kortrijkse Poort” ingehuldigd, tot 1816 de Napoleonpoort genoemd. Twee paviljoenen verbonden door een ijzeren hek bevestigd aan twee kolommen met bovenop een arend. Tengevolge afschaffing van de octrooirechten verdween de “Kortijkse Poort” rond 1860. De stenen arenden waren terug te vinden op een buitenverblijf te St.-Denijs-Westrem.

Capture d’écran (1361)

Dit stadsgedeelte was omstreeks 1890 gekend als “buiten de Petercellepoort” of “buiten de Kortrijkse Poort”. Vandaar de Petercellestraat (vroeger Peterseliestraat wat een vergissing was daar de oorsprong van het woord niet gekend was), het straatje van de IJzerlaan tot aan de Leie.

——————–

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 1980 – Vol 9 Nr.2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.