POSTEERNE- OF BESTORMPOORT

gentposteernepoort1534 - St.-G.

Posteernepoort 1534

Deze stadspoort uit de 12e eeuw was net als de Zandpoort gelegen in de vestigingswal aan de Houtlei in de buurt van de huidige Posteernestraat.

Posteerne heeft de betekenis van achterdeur en stond in relatie tot de Posteernepoort gesloopt in 1842. Waarschijnlijk werd deze poort beschouwd als één der minst belangrijke van de stad.

De merkwaardigheid aan deze poort waaraan ze ook haar naam te danken heeft is een geheime brug met ophaalbrug in een versterkte muur, gelegen onder de poort die voor de belegeraars zichtbaar was.

GentAbdijoost-eekloposteernepoortGT1987

Abdij Oost-Eeklo – G.T. 1987

Binnen de poort gaf een onderaardse gang toegang tot een geheime poort om een andere onderaardse gang te bereiken. Deze liet toe om onder het glacis (talud) over zeker afstand boven de grond te geraken. (zie beschrijving van Gent door Gab. Celis, priester)

Het was een waterpoort wat wil zeggen dat door middel van een nabijgelegen sluis de nabije omgeving onder water kon worden gezet. In 1331 wordt een eerste verwijzing naar deze poort gemaakt nl. “buter Posternen poorten”.

GentPosteernepoortaquareleind18eeuwstadsarchief

Posteernepoort – aquarel eind 18e eeuw – GSA

In 1346 liet graaf Lodewijk van Male naast de Posteernepoort zijn paleis bouwen, het “Hof van Posterne” of “Mynsheerenhof van Vlaenderen”. Toen hij in 1366 naar het Prinsenhof verhuisde gaf hij het tot woonst aan zijn dochter Margareta, gehuwd met Karel den Stoute. Ook Filips de Goede had hier destijds zijn verblijf waarna het in 1565 in de handen kwam van de “Raadsheren van Gent”.

Sinds 1862 woonde Victor Horta, Belgïes beroemdste Art-Nouveau architect, in de Posteernestraat (Bestormstraat). In 1878 vertrok hij richting Parijs.

Gent - Houtlei poorten

De Poorten aan de Houtlei
Ketelpoort – Zandpoort – Posteernepoort – Torenpoort

 

 

 

 

 

bron:

Gendtsche Tydinghen 1987

http://www.gentblogt.be

Gent’s vroegste geschiedenis- Maurits Gysseling

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.