Robrecht III van Bethune

°1249 – †19-9-1322

Graaf van Nevers

Graaf van Vlaanderen

Na de dood van Gwijde van Dampierre op 7-3-1305, die in 1278 zijn moeder Margaretha van Constantinopel had opgevolgd, verkreeg Robrecht de titel van Graaf van Vlaanderen. Hij was de oudste zoon van Gwijde met zijn eerste vrouw Mathilde van Béthune.

Kort na zijn huwelijk met Blanca van Anjou in 1265 kwam zij reeds in 1269 te overlijden. Hun enige kind Karel overleed op 11-jarige leeftijd. Volgens bronnen ten gevolge vergiftiging door de 2e vrouw van zijn vader Yolande van Bourgondië.

Toen Robrecht  in 1272 huwde met Yolanda van Nevers bekwam hij de titel van graaf van Nevers. Samen kregen ze vijf kinderen waaronder Lodewijk I van Nevers, wiens zoon Lodewijk II van Nevers als graaf van Vlaanderen zou fungeren door de vroegtijdige dood van Lodewijk I in juli 1322, 2 maanden voor de dood van zijn vader Robrecht op 17 september 1322.

Robrecht had veel aanzien als militair strijder. Met zijn schoonvader Karel van Anjou vocht hij tegen de laatste Hohenstaufens, een Zwabisch vorstenhuis uit de 12-13e eeuw die veel invloed uitoefende op Hitler en de nazi’s. Aan de zijde van zijn vader en onder leiding van de Franse koning Leopold IX nam hij in 1270 deel aan de Achtste Kruistocht naar Tunis.

Wordt met zijn vader en broer gevangen genomen in mei 1300 bij de Franse koning  na het verbreken van alle feodale banden met zijn leenheer (1297) en nodeloos verzet. Hierdoor nam hij niet deel aan de Guldensporenslag. Na de dood van zijn vader Gwijde van Dampierre mocht hij in juli 1305 terugkeren naar zijn graafschap.

Het Verdrag van Athis-sur-Orge dd. 23 juni 1305 was voor Vlaanderen zeer nadelig en zou Robrecht Graaf van Vlaanderen niet nalaten zich hiertegen te verzetten.

In september 1322 komt hij te overlijden en krijgt een laatste rustplaats in de St.-Maartenskathedraal te Ieper.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.