Geeraard de Duivelsteen

gent11 001437Dit gotisch steen uit de 13e eeuw is genoemd naar ridder Gerardus de Gandavo of  Gheeraert Vilain dictis diabolus, de Duivel. Geboren omstreeks 1210 als tweede zoon van Zeger II, kastelein van Gent die in zijn functie de graaf vertegenwoordigde en in zijn naam mocht handelen.

Samen met het Gravensteen zijn dit de enige twee middeleeuwse ridderverblijven die min of meer in hun oorspronkelijke gedaante behouden bleven. Begin 14e eeuw werd stad Gent de nieuwe eigenaar en kreeg het Duivelsteen verschillende bestemmingen zoals stapelplaats, steengroeve, koopmanswoning, tuchthuis, brandweerkazerne … .

gentgeeraardduivelsteengidsvoorgent

het “Slot” of “Steen” van Geeraerd den Duivel

Bijgent geeraard duivelsteen krochtzonder aan het slot is het krocht (ondergrondse ruimte) die onder de beide zalen van het kasteel doorloopt.

Met zijn 33 meters lange en 17 meters brede oppervlakte voorzien van stevige zuilen die de ruimte in 4 evenwijdige beuken verdelen is het één der uitgestrektste en belangrijkste kelderruimtes van het land.

GentDuivelsteenLVerstuyft

Geeraard de Duivelsteen – L. Verstuyft (Fb)

gent-Geeraerd Duivelsteen en de Reep anno 1850

Geeraerd Duivelsteen en de Reep anno 1850

Eind 19e eeuw kwam het Duivelsteen in handen van het Rijk en is er het Rijksarchief in onder gebracht.

Bij restauratie in 1904 werd een nieuwe vleugel aangebouwd die inzake stijl aansluit bij het historische gebouw en ermee verbonden is  door een galerij.

Volgens de overleveringen was zowel Geeraard als zijn zoon donker van huid en zwart van haar, en verkreeg zoonlief toepasselijk de bijnaam “moor” (zwarte, neger).

Een legende verklaart dat Geeraard, wreed en ombarmhartig, zijn vader zou vermoord hebben omdat hij er tegen op zag op kruistocht te gaan.

Gent - Geeraard de DuivelsteenToen Hugo, zijn broer die hij alleszins genegen was, het kasselrijbestuur van zijn vader overnam werden weerspannige personen door Geeraard uit de weg geruimd.

Het steen zelf werd Geeraard toegewezen waar bijgevolg de nodige schanddaden, gruwelen en braspartijen plaatsvonden. Zo schopte Geeraard in een dronken bui zijn vrouw dood omwille de geboorte van zijn zoon die een even donkere huidskleur bezat.

GentGeeraardDuivelsteen

gentrodetorenbrugpasbrug

Pasbrug – stenen Rodetorenbrug

Toen beiden later dezelfde vrouw begeerden nl. Jacoba van Zottegem bedacht vader Geeraard een plan om zijn zoon uit de weg te ruimen. Geeraard junior werd met een smoes naar de Rode Toren (St.-Joriskaai) gestuurd  alwaar deze werd opgewacht door twee schippers die hem in een zak van de Toren zouden smijten. Doch de zoon rook onraad en ging vertier zoeken in een plaatselijke herberg. Toen de vader de twee schippers opzocht dachten deze met de zoon te maken te hebben en was Geeraard het lot beschoren van zijn zoon.

Vermelden we nog dat aan de westzijde van het gebouw er een tuintje ligt dat het oorspronkelijke niveau van de stad weergeeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.