Appelbrug

SAMSUNG CAMERA PICTURESSinds 5 november 2010 is de Appelbrug terug te vinden aan het Appelbrugparkje in de Jan Breydelstraat. Het is een 8 ton wegend voetgangersbrugje uit glasvezel dat de verbinding verzorgt over de Lieve met de Oude Vismijn. gent26.06.2012 074Wat voor de Oude Vismijn reeds een derde ingang betekent.

Het Appelbrugparkje verwijst naar de vroegere Appelbrug, gelegen over het gedempte kanaaltje “Houtlei”, dat twee delen Jan Breydelstraat verbond. Deze brug was in tegenstelling tot de huidige een stenen boogbrug. Gent 29-12-2012 029Aanvankelijke heette deze brug de Minnebrug, waarvan een eerste vermelding rond 1322 als de “ter Minnen brucge”. Het was de laatste overbrugging vooraleer de Houtlei zich aan de Lieve overgaf.

Gent AppelbrugPas vanaf de 16e eeuw kreeg het de naam “Appelbrug” naar een nabijgelegen café “de Gulden Appel” (eind 15e eeuw) gelegen op de plaats van het huidige museum van sierkunst dat werd gerealiseerd in 1754. In 1760 was de brug aan vernieuwing toe.

In 1869 kon de rijweg met zo’n 40cm verlaagd worden door het gebruik van een vaste brug in plaatijzer waardoor de ezelsrug (boog) zich verborg in de rijbaan. Die werd op haar beurt verbreed door de afbraak van een pand dat voor de andere gebouwen uitsprong.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.