Appelbrug

gent26.06.2012 074
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Sinds 5 november 2010 is de Appelbrug terug te vinden aan het Appelbrugparkje in de Jan Breydelstraat. Het is een 8 ton wegend voetgangersbrugje uit glasvezel dat de verbinding verzorgt over de Lieve met de Oude Vismijn. Wat voor de Oude Vismijn reeds een derde ingang betekent.

Het Appelbrugparkje verwijst naar de vroegere Appelbrug, gelegen over het gedempte kanaaltje “Houtlei”, dat twee delen Jan Breydelstraat verbond. Deze brug was in tegenstelling tot de huidige een stenen boogbrug. Aanvankelijk heette deze brug de Minnebrug, waarvan een eerste vermelding rond 1322 als de “ter Minnen brucge”. Het was de laatste overbrugging vooraleer de Houtlei zich aan de Lieve overgaf.

Gent Appelbrug
Gent 29-12-2012 029

Pas vanaf de 16e eeuw kreeg het de naam “Appelbrug” naar een nabijgelegen café “de Gulden Appel” (eind 15e eeuw) gelegen op de plaats van het huidige museum van sierkunst dat werd gerealiseerd in 1754. In 1760 was de brug aan vernieuwing toe.

2 februari 1869. De gemeenteraad besluit de stenen Appelbrug, gelegen tussen de Zeurzaksteeg en de Breidelsteeg (thans volledig genaamd Jan Breydelstraat) te vervangen door een ijzeren draaiende brug. Alzo kan de brug ongeveer een halve meter worden verlaagd.

De Jan Breydelstraat werd op haar beurt verbreed door de afbraak van een pand dat voor de andere gebouwen uitsprong.

———-

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 1980 – Vol9 N°2

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.