Rozemarijnbrug

GentcoupureJVerplancken1
Rozemarijnbrug – J. Verplancken (Fb)

De rozemarijn is een keukenkruid afkomstig van een groenblijvende heester. Vrij vertaald betekent het “dauw van de zee” en vooral voorkomend in de kustgebieden rond de Middellandse Zee.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De Rozemarijnbrug is echter vernoemd naar een nabij gelegen herberg die de naam “Rozemarijn” droeg. Ook kreeg ze de naam “Belle-Vue” mee eveneens naar een  herberg hier in de buurt.

Een eerste brug dateert uit 1753. Deze lag in het verlengde van de Twaal Kamerenstraat. Het was een draaibrug die de mogelijkheid gaf aan zeeschepen doorgang te vinden naar de Leie. Tot 1808 mocht zij tot nut zijn. Een nieuwe brug kwam in de plaats voor iets meer dan 325 euro (13071 fr). Deze was qua grootte gelijkaardig aan de vorige.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Rond 1910 kwam het voorstel tussen Ekkergem en het stadscentrum een nieuwe verbinding te maken. Mede door de oorlog zou het nog tot 1925 duren vooraleer de daad bij het woord werd gevoegd. De verhoogde vaste brug kwam een 25m verder stroomopwaarts te liggen op het rechte eind wat de doorvaart voor schepen eenvoudiger maakte. Ook tram 2 kon nu het St.-Pietersstation bereiken waar eerder het Justitiepaleis als terminus diende.

Het nabijgelegen Salon van Napoleon is vanouds een vergaderlokaal van de oud-strijders van Napoleon van 1845 tot 1874. Rond 1842 verkreeg het gebouw zijn huidige vorm als rotonde in neoclassistische stijl onder koepelvormige afdekking.

GentRozemarijnbrug

Door de brug te verleggen kwamen de Papegaaistraat en de Rozemarijnstraat tot stand. De oorlog bracht de vernieling van de brug teweeg toen bij de inval van de Duitsers in mei 1940 de Belgen strategische bruggen opbliezen vóór hun vertrek.

GentRozemarijnbrugMarcelGentFb
Marcel Gent (Fb)

De bezetter herstelde de brug en het zou nog duren tot december 1980 vooraleer een nieuwe vaste niet-verhoogde brug de herstelde houten oorlogsbrug verving.Tot grote spijt achteraf waren er geen fietskokers voorzien.

In 2012 was de Rozemarijnbrug betreffende de PAG-as werken (Papegaaistraat, Annociaden- en Gebroeders Vandeveldestraat) voor 9 maanden op non-actief gesteld wat de nodige verkeershinder met zich meebracht.

Gentrozemarijnbrug1823stpd5
Rozemarijnbrug 1823-www.st.-pietersdorp5.be

——————–

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 1989

Albert Sugg en de Belle Epoque: serie 1 (50) Coupure II

http://www.familiekunde-gent.be