St.-Jorishof

Gent Sint-Jorishof1584

Sint-Jorishof Gent 1584 Bijlokemuseum
Aquarel – Lieven van der Schelden

Reeds in 1228, mogelijks vroeger, bevond zich hier rechtover het stadhuis de Lakenhalle bestaande uit 2 verdiepingen. De benedenverdieping was geschikt voor het wegen van de wol en van het laken. Op het bovenverdiep waren enkel de handelaars van het linnen toegelaten.  Vooraleer het gebouw werd afgebroken deed het nog dienst als vergaderzaal voor de magistraten.

gentStJorishofClaudeFaseur

Claude Faseur (Fb)

GentStjorishof1909Gentbeeldenvaneeneeuwhetnieuwsblad

Gent 1909 – Sint-Jorishof
Beelden van een eeuw-De Gentenaar

gentst-jorismarcelgentfb

foto: Marcel Gent – Fb

Maria van Bourgondië, grootmoeder van Keizer Karel, legde op 20 april 1474 de eerste steen van een nieuw prestigieus gildenhuis in opdracht van de St.-Jorisgilde nl. het St.-Jorishof, mogelijks het oudste Europese gasthof. Deze gilde zou haar ontstaan kennen in 1016, bestond uit kruisboogschutters van keurtroepen der gemeentelijke legers die mogelijks hadden deelgenomen aan de eerste kruistocht. Het gildehuis maakte deel uit van een groot schuttershof met rechthoekig oefenterrein dat zich uitstrekte tot aan het Belfort.

Het gildeleven voorzag optochten, stoeten, inhuldigingen en grote festiviteiten gepaard met schiettornooien voor schuttersgilden uit Vlaanderen. Onder hun leden waren voornamelijk stadsmagistraten, vorsten, edellieden en notabelen.

GentStjorishofmarcel-GentFb13

St.-Jorishof – Marcel-Gent – Fb

Bij intrede in de gilde werd de doodschuld getekend. Bij overlijden kon een overeengekomen bedrag bij de nabestaanden worden geïnd. In navolging van zijn vader en grootvader sloot Keizer Karel zich aan bij de St.-Jorisgilde op 15 april 1515.

In 1727 werd de gilde in al haar rechten hersteld na het afschaffingsdecreet uit 1703 waarbij de Koning van Spanje de 4 hoofdgilden zou afschaffen.

Het St.-Jorishof is terecht een historisch gebouw. Hier tekende in 1477, onder dwang weliswaar, Maria van Bourgondië het Groot Privilegie. Vervolgens ontving zij er de gevolmachtigden van de Duitse Keizer Frederik III die haar hand kwamen vragen voor zijn zoon Maximiliaan. Ook Keizer Karel en Napoleon mochten eens tot de gasten worden gerekend van het St.-Jorishof. De gilde verbleef er uiteindelijk tot haar afschaffing door de Fransen die het in 1798 als “nationaal goed” verkochten.

Capture d’écran (1126)

Sedert 1838 deed de ruime bovenkamer dienst als ijzer- en blikwinkel met speelgoedbazar. Op de gevel was vermeld: “Foore van Leipzig op het eerste. Vrije ingang”. Het gelijkvloers was, ondanks verschillende bestemmingen, vooral gekend als herberg. Ondermeer “Kantien van West-Vlaanderen” en “Verkoop van Oude Klare” waren hierbij zichtbaar geschilderd op gevel en vensters.

GentStjorishofJVerplancken1

St.-Jorishof – J. Verplancken

Vermeldenswaard is dat op 3 juli 1842, de dag dat het St.-Jorishof voor de 2e maal openbaar werd verkocht, in de nabijgelegen Veerstraat een zekere Karel wordt geboren. Een kunstwerk aan de St.-Jacobskerk herinnert ons aan die populaire volkszanger.

GentStjorishofmarcel-GentFb10

Dit hoekgebouw kwam in 1909 in handen van de Stad Gent, in 1911 prachtig gerestaureerd door architect Henri Geirnaert bijgestaan door stadsarchitect Charles Van Rysselberghe.

Midden 20e eeuw was hier bv. het Cour Saint-Georges gevestigd. Een restaurant met aanzien dat bij de oudere generatie Gentenaars vele herinneringen zal oproepen.

Ook in 2000 werden noodzakelijke restauraties uitgevoerd. De vele kruisvensters, trapgevels en getrapte dakvensters aan dit gebouw kenmerken de Vlaamse burgerlijke gotiek. De fries met wapenschilden, de bordestrap uit 1520, het Sint-Jorisbeeld op de nok en het gotische spitsbogenvenster vergroten nog meer de uitstraling van dit gebouw.

In 2014 opende het Sint-Jorishof opnieuw zijn deuren als herberg-restaurant. Eigenaar Peter-Jan Van Iseghem, gekend van de Amadeus-keten, kocht het na 10 jaar leegstand op waarbij studenten van de Kunstacademie dit prachtig pand bewoonden uit vrees voor krakers.

GentStJorishofhotelJVerplanken

St.-Jorishof – J. Verplancken

——————–

Bron:

Ghendtsche Tydinghen mei-juni 2014 – 43e jaargang nr.3

Ghendtsche Tydinghen 2004/2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.