Gaardeniersbrug

De Gaardeniersbrug verbindt de Opgeëistenlaan met de Gaardeniersweg aan de andere kant van het Verbindingskanaal. Het was een bouwwerk van 7,17 miljoen euro dat er kwam om trams naar Wissenhage in Wondelgem te leiden. De Lijn koestert al vele jaren plannen om op dat braakliggend terrein een stel- en werkplaats te bouwen met een oppervlakte van zowat 39.000 vierkante meter. Maar het dossier raakte grondig in het slop.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Gaardeniersbrug 2016

Gaardenier is een verwijzing naar hovenier, tuinier of naar een landarbeider die iets verbouwt op een gehuurd stukje grond.

Deze tram-fietsbrug gelegen over de Verbindingsvaart tussen de Tolhuisbrug en de Wondelgembrug was reeds in 2010 afgewerkt. Ook voetgangers kunnen gebruik maken van deze oversteek.

De lengte van de fietsbrug is 440m en bestaat uit 18 overspanningen van 20m. Elk onderdeel heeft een aanloop van 80 à 90m. De totale constructie telt ruim 480 ton constructiestaal. De fietsbrug zelf hangt op 23 conische stalen masten.

Aanvang 2012 was de aansluiting van de stadsgelegen Molenaarstraat met het fietspad Westerringspoor en de Maïsstraat aan de overzijde van het kanaal een feit. Reeds eerder was het mogelijk de fietsbrug te gebruiken maar de nodige aansluitingen lieten op zich wachten. Daar het fietspad op een provinciaal fietsroutenetwerk ligt ontving de Stad Gent van de provincie een toelage van 217.000 €.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Waar het de bedoeling was de trams naar hun nieuwe stelplaats “Wissenhage” te brengen langsheen de Nieuwevaart in de Wondelgemse Meersen werd de beslissing voor het bouwen van dit eindstation uitgesteld.

Helemaal nutteloos is de Gaardeniersbrug niet echt geweest. De brug doet dubbele dienst als fiets- en voetgangersbrug en wordt in die hoedanigheid vlot gebruikt. De brug zorgt er namelijk voor dat fietsers het drukke autoverkeer aan de Wondelgembrug en de Tolhuisbrug kunnen vermijden.

Na 10 jaar onder het stof te hebben gelegen is begin 2016 een nieuwe bouwaanvraag ingediend. Verwacht wordt te starten met de werken in 2018 om in 2020 definitief de gebouwen in gebruik te nemen. Waarbij de Gaardeniersbrug haar diensten zal kunnen bewijzen.

gentverbindingsvaartwww-willemen-be5
Gaardeniersbrug – http://www.willemen.be

Wissenhage zal bestaan uit 4 grote gebouwen. Er is een stelplaats voor trams, een gebouw waar de trams gewassen wordt en waar het zand gebruikt om noodstops uit te voeren kan aangevuld worden. Daarnaast is er nog een stelplaats en een wasplaats voor bussen. “We hebben deze stelplaats hoog nodig omdat onze huidige stelplaats in Gentbrugge niet meer volstaat. We moeten nu al noodgedwongen trams parkeren onder het viaduct van de E17 omdat we ze anders niet kwijt raken. Bovendien komen er voor Gent nog eens extra Albatrossen bij die ook een stek moeten krijgen”, zegt Isabelle Colbrandt van “De Lijn”.

——————–

Bron:

Het Nieuwsblad 20.01.2012 – Bert Staes / Erik de Troyer 13-02-16

http://www.infosteel.be

http://www.skyscrapercity.com

http://www.encyclo.nl