Kroakemandel

kroakamandel2

“De kaviaar van het volk” op basis van Engelse erwten of “maple peas”. Gefrituurd en gezouten werd deze snack al vlug de favoriete snack van de Gentenaar. Caféhouders zagen de verkopers van kroakemandels graag afkomen want van die “notjes”, daar krijg je namelijk dorst van. Het is een gebruik dat, volgens overlevering, gekend was reeds vóór de eerste wereldoorlog.

Bekende verkoopsters van dit snoepgoed waren oa de “kroakemandelwijvekes” Josephine Baeyens en Antoinette Vandeputte.

kroakemandelwijveke

Antoinette Vandeputte werd geboren in Ledeberg op 21 april 1934 en is overleden in Gent op 13 juli 2005. Zij verkocht 25 jaar lang ambachtelijke Kroakemandels tijdens de Gentse Feesten.

Gentkroakamandels3

Ter ere van laatsgenoemde is het “Antoinette Vandeputtepad” definitief vastgelegd als het nieuwe fiets- en wandelpad dat uitkomt op de Frans van Ryhovelaan, gelegen binnen het project Ryhovepark. Dat heeft de Gentse gemeenteraad beslist op 25 maart 2019.

Tijdens de Gentse Feesten, de Patersholfeesten, markten, etc. waren de kroakemandelwijvekes steeds present. Hun “zakskes mee notjes” werd door iedereen gesmaakt en gingen dan ook vlot van de hand.

Bekende liefhebbers van de kroakemandel waren Walter de Buck en Gaston en Leo. En blijkbaar viel het ook in de smaak bij vissen aangezien vissers het gebruikte als lokaas.

In Gent deed het dan ook de ronde dat de kroakemandel zo gegeerd was dat ze de “notjes” gingen gebruiken om te bombarderen, maar ze hebben het toch maar niet gedaan.

Spijtig genoeg is dit gebruik verleden tijd en zijn de kroakemandelwijvekes nergens meer te bespeuren.

Recept:

  1. Laat de erwten een nacht lang weken in water. 
  2. Giet de erwten af en laat ze uitlekken 
  3. Haal de onzuiverheden weg en droog de erwten met een handdoek 
  4. Leg de erwten in koude olie en opwarmen. Bak niet teveel erwten tegelijk             Let op: gooi de erwten nooit in hete olie!
  5. Eens de erwten gaar zijn, verschijnt er een schuimlaag en komen ze bovendrijven
  6. Proef. Als de erwten krokant zijn vanbuiten en mals van binnen zijn ze klaar. 
    Kruid af met zout. 

Bronnen:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/07/19/wie-redt-de-kaviaar-van-de-gentse-werkmens/

https://persruimte.stad.gent/172619-plaatsnaamgeving-in-gent