Professor Ghuislainbrug

SAMSUNG CAMERA PICTURESDe professor Ghuislainbrug is er gekomen na afbraak ca. 1953 van de Hamerbrug gelegen in het verlengde van de Hamerstraat over de Brugse Vaart. Die Hamerbrug was een metalen draaibrug, 8.5m breed, geplaatst in 1880 op kosten van de staat met medewerking van de Stad Gent.

gentrooigembrugnoodbrughamerstraatGT1987

noodbrug Hamerstraat – GT 1987

Zoals de meeste bruggen van die tijd waren er regelmatig herstellingen uit te voeren. Het dennenhouten gronddek bv. was jaarlijks aan vernieuwing toe.

Bij de inval van de Duitsers in 1940 is de brug volledig vernield geweest.

GentHamerbrugMarcelGentFb

Marcel Gent-Fb

In de plaats kwam er een noodbrug voor voetgangers te liggen van 2.5m breed en 26m lang  die rond 1953 uit functie werd genomen.

Wat verder, in het verlengde van de Rooigemlaan, hadden de Duitsers een houten noodbrug op metalen liggers aangelegd die op 17 juni 1941 in gebruik werd genomen. Ze kreeg als naam de “Nieuwe Palinghuizenbrug” mee.

GentRooigemlaanwwwboerendochter.punt.nl

Prof. Guislainbrug 1945 – http://www.boerendochter.punt.nl

De huidige brug kwam er kort na de tweede wereldoorlog in 1953 na afbraak van de Duitse noodbrug. Na de proefbelasting met zwaar beladen vrachtwagens en kalseiden met een totaal gewicht van 415 ton mocht de Professor Ghuislainbrug haar nut bewijzen. De naam is ontleend van het nabijgelegen rusthuis. De constructie in gewapend beton met de naam vermeld op de brug maakte haar toen tot één van de mooiste creaties van die tijd.

——————–

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 1987

Ghendtsche Tydinghen 1990

http://www.boerendochter.punt.nl