Stroppendrager

Gent05-06-2011(2) 008Op het grasveld aan Bachtenwalle (Prinsenhof) staat de stroppendrager uitdagend naar het geboortehuis van zijn vernederaar Keizer Karel te staren. Daarbij houdt hij één hand achter de rug met zijn duim tussen wijs- en middelvinger als teken van verachting.

Opmerkelijk is ook de zichtbaarheid van de mannelijkheid van de stroppendrager. Dit is louter een gevolg van de strakke wind die destijds het gewaad tegen het lichaam aanblies.

Capture d’écran (98)

Gent13.01.2013receptiestbaafs 093Het is een ontwerp naar de hand van Chris de Mangel en kwam tot stand in 1986 na een wedstrijd uitgegeven door de Gentsche Sosseteit.

Dit beeld, dat 1.80 meter groot en 180 kilogram zwaar is, typeert de koppigheid van de Gentenaar. Na jarenlange onenigheid met zelfs juridische gevolgen en de nodige bemiddeling kwam het standbeeld op 29.09.2000 op zijn huidige plaats te staan.

Gent05-06-2011(2) 010 De “strop” verwijst naar 14 februari 1540 waarbij Karel V Gent binnenvalt in opdracht van Maria van Hongarije. Aanleiding was het voortdurend weigeren van de Gentenaars landvoogdes Maria van Hongarije financieel tegemoet te komen als bijdrage in haar strijd tegen de Franse koning Frans I. Gent wordt van al haar rechten beroofd, gepaard met boetes en strafmaatregelen (Carolijnse Concessie).

Capture d’écran (1155)

Gent 27.05.2013 092Na een verzoeningsceremonie worden uiteindelijk 25 leiders onthoofd, waarbij een verantwoordelijke groep Gentenaars met een strop om de hals de Keizer om vergiffenis smeken. De meest opstandige Gentenaren waren de creesers (krijsers). Zij behoorden tot de lagere klasse van de maatschappij gedirigeerd door enkele Gentse patricïers.

Ten gevolge hiervan wordt het Spanjaardenkasteel opgetrokken, een dwangburcht op de plaats van de oude St-Baafsabdij.

GentstroppendragerMarcel-GentFb

Stroppendrager – Marcel Gent – Fb

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.