Steendam

Gentpanoramischzicht1534anoniemcollectieSTAM

Gent 1534 – panoramisch zicht
Anoniem – Collectie STAM

De richting van de Steendam is bepaald geweest door de ligging van het St.-Baafsdorp. Het staat vast dat de dam vóór 1270 werd aangelegd tussen de Steenbrug bij de Sint-Jacobskerk richting St.-Jorisbrug om via de Dam (nu Rodetorenkaai-Voorhoutkaai) het St.-Baafsdorp te bereiken.

GentSteendamkadastraalplan1855STPdorp

Gent KP 1855

Die dam werd toen omschreven als een verhoogde weg door drassig land, waarbij het grondoppervlak geplaveid was.

Aan het begin van de Steendam stond in de 12e eeuw de Steenpoort of Karnemelkpoort. De nauwe doorgang bood met moeite plaats voor een kar. Zij verloor haar functie bij uitbreiding van de stad en werd gesloopt in 1523.

17 maart 1747: Gaspard Couvreur, eigenaar van het huis “alwaer voor teeken uytsteekt de Gauwblomme” in de Steendam, bekomt de toelating om de gevel van zijn huis af te breken en een nieuwe te bouwen. Het zal een prachtige Louis XV-gevel worden. 

De demping van het “Sleksken” gebeurde in 1831. Het was een gracht die liep van de Ottogracht achter het Baudeloklooster en de Steendam richting de Leie.

Op 7 juni 1851 bespreekt de gemeenteraad de aankoop van het huis Maillard-Colson op het Steendam. Het huis is 706m² groot en de stad wenst hier een tweede ingang voor de botanische tuin te creëren. De botanische tuin werd aangelegd in de oude tuin van de Baudeloabdij in 1797 naar het plan van architekt Pisson bijgestaan door B. Coppens, leraar in de plantenkunde aan de “Ecole centrale”. De stad kan echter geen overeenkomst treffen met de eigenaar. Op 2 juni 1852 zal het huis toch kunnen aangekocht worden voor 30125 fr (747€) plus de kosten. 

Op een kadastraal plan van 1855 merken we nog de St.-Jorisstraat van de St.-Jorisbrug tot aan het Baudelopark alwaar het de Steendam wordt richting St.-Jacobskerk. Merk op 5 de ligging van de Karnemelkbrug.

Van 1806 resideerden hier verschillende bisschoppen in de voormalige ambtswoning van de abt van de abdij van Baudelo. In 1845 verhuisden zij naar het nieuw opgerichte Bisschoppelijk Paleis aan het Bisdomplein.

Ook de ligging van de plantentuin “het Baudelohof”, dat eveneens diende als wandelpark voor de welgestelde Gentse burger, zorgde voor de oprichting van statige herenwoningen langsheen het Steendam. Op 26 maart 1857 was de monumentale entree van de Baudelotuin aan de Steendam afgewerkt om zo meer toegankelijkheid te bieden aan de moeilijk te bereiken tuin.

12 januari 1867. Te Gent verschijnt een nieuw weekblad “Het Volksbelang”. De stichter was drukker Is. Van Doosselaere, wonende Steendam 62 te Gent.

Nu is het Steendam een belangrijke toegangsweg naar het Gentse centrum. De drukte is vooral toegenomen door de ontwikkeling van het vernieuwde Portus Ganda en de opening van meerdere restaurantjes en handelszaken.

———-

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 1997 – Vol26 N°4

Gentsche Tydinghen 1979 – Vol8 N°6

Ghendtsche Tydinghen 1976 – Vol5 N°6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.