
De richting van de Steendam is bepaald geweest door de ligging van het St.-Baafsdorp. Het staat vast dat de dam vóór 1270 werd aangelegd tussen de Steenbrug bij de Sint-Jacobskerk richting St.-Jorisbrug om via de Dam (nu Rodetorenkaai-Voorhoutkaai) het St.-Baafsdorp te bereiken.
Die dam werd toen omschreven als een verhoogde weg door drassig land, waarbij het grondoppervlak geplaveid was.
Aan het begin van de Steendam stond in de 12e eeuw de Steenpoort of Karnemelkpoort. De nauwe doorgang bood met moeite plaats voor een kar. Zij verloor haar functie bij uitbreiding van de stad en werd gesloopt in 1523.
De demping van het “Sleksken” gebeurde in 1831. Het was een gracht die liep van de Ottogracht achter het Baudeloklooster en de Steendam richting de Leie.
Op een kadastraal plan van 1855 merken we nog de St.-Jorisstraat van de St.-Jorisbrug tot aan het Baudelopark alwaar het de Steendam wordt richting St.-Jacobskerk. Merk op 5 de ligging van de Karnemelkbrug.
Van 1806 resideerden hier verschillende bisschoppen in de voormalige ambtswoning van de abt van de abdij van Baudelo. In 1845 verhuisden zij naar het nieuw opgerichte Bisschoppelijk Paleis aan het Bisdomplein.

Steendam eind 19e eeuw
http://www.sint-pietersdorp.be/ppts/gent
Ook de ligging van de plantentuin “het Baudelohof”, dat eveneens diende als wandelpark voor de welgestelde Gentse burger, zorgde voor de oprichting van statige herenwoningen langsheen het Steendam. Op 26 maart 1857 was de monumentale entree van de Baudelotuin aan de Steendam afgewerkt om zo meer toegankelijkheid te bieden aan de moeilijk te bereiken tuin.
Nu is het Steendam een belangrijke toegangsweg naar het Gentse centrum. De drukte is vooral toegenomen door de ontwikkeling van het vernieuwde Portus Ganda en de opening van meerdere restaurantjes en handelszaken.