Belfortstraat

De afbraak van de huizenrij aan de Hoogpoort die de rechtstreekse verbinding mogelijk maakte van de Vlasmarkt naar de Botermarkt paste in  het plan van burgemeester Emiel Braun voor meer ruimte en architecturele zichtbaarheid in de Gentse binnenstad.

Capture d’écran (2820)

De nieuwe straat kreeg de naam Borluutstraat naar één der voornaamste Gentse voormannen nl. Jan Borluut. In 1302 nam hij deel aan de Guldensporenslag en door Gwijde van Dampierre werd hij tot ridder geslagen.

De  familie Borluut heeft steeds een voorname rol gespeeld in Gent. Eind 19e eeuw woonde er nog een laatste afstammeling in het hotel d’Hane-Steenhuize in de Veldstraat.

In 1899 werd de noordzijde van de Botermarkt, het pleintje voor het stadhuis, geopend voor het trekken van de brede en rechte Borluutstraat tot bij Sint-Jacobs. Enkel het gedeelte tussen de Kammerstraat en Vlasmarkt id est de verdwenen Korte Kammerstraat bevat enkele oude kernen aansluitend bij de Vlasmarkt en Bij Sint-Jacobs.

Het typische en nog vrij ongeschonden straatbeeld wordt echter voornamelijk gevormd door statige burgerhuizen uit begin 20ste eeuw, voornamelijk opgetrokken in eclectische bouwtrant. Naast openbare gebouwen ontworpen door stadsarchitect Charles Van Rysselberghe (1850-1920), vormen vooral de huizen van architect Jacob Semey (1864-1934) een opvallend en boeiend ensemble. De meeste van zijn woningen zijn gewijd aan of dragen namen van belangrijke Gentse of Vlaamse historische figuren; de gevels zijn dan ook voorzien van opschriften, reliëfs, borstbeelden die het historisch belang van die figuren of hun daden toelichten.

GentBelfortstraatJVerplancken

In 1980 besliste het stadsbestuur de naam te veranderen in de Belfortstraat.

Plannen liggen klaar om deze straat tegen 2016 een vernieuwde en aangenamere boulevardlook te geven met een dubbele bomenrij, tramsporen, brede trottoirs met terrassen en een wegverharding in een mix van rode natuursteen en beige beton.

———-

Bron: http://www.inventaris.onroerenderfgoed.be

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.