Lieven Bauwensplein

25 juli 1866: “Men heeft op het Lieven Bauwensplein (cfr. Frankrijkplein) het plaasteren standbeeld gesteld van onze verdienstelijke landgenoot, de invoerder van de mechanische katoenspinnerij op ht vasteland. Het beeld is het meesterlijk gewrocht van de heer de Vigne-Quyo. De houding is deftig en edel en het geheel maakt een goede indruk. Wij drukken de hoop uit dat een bronzen beeld eerlang ter ere van de grote burger zal oprijzen op de plaats welke zijn naam draagt.”

Het Lieven Bauwensplein is net als het François Laurentplein aangelegd in 1884 na de overwelving van de Nederschelde tussen de Brabantdam en het Geeraard de Duivelsteen.

Lieven Bauwens (1769-1822), geboren te Gent aan het Edward Anseeleplein (Garenplaatsje), was een gekwiekst ondernemer-handelaar. Na zijn opleiding voor leerlooier in Engeland riskeerde hij in 1798 zijn leven om de Mule Jenny, de mechanische spinmolen van Samuël Crompton, het land uit te smokkelen en over te brengen naar het vasteland. Ook de vliegende schietspoel en de koperen drukcilinder samen met een stoommachine werden nog overgebracht.

GentLievenBauwens

In 1798 opende Lieven Bauwens zijn eerste fabriek in het voormalige Kartuizerklooster aan het Koningsdal in Gent. Een tweede katoenspinnerij werd rond 1804 opgestart in de oude Norbertijnenabdij aan het Drongenplein te Drongen.

GentLievenBauwensNicoleMarreelZijn daad zorgde voor het begin van de industriële omwenteling in Vlaanderen en maakte van Gent het Belgische Manchester (textiel). In 1801 werd hij tot burgemeester benoemd.

GentLievenBauwensNicoleMarreelInspanningen om de vlasspinnerij mechanisch te ontwikkelen waren tevergeefs.

Het bronzen standbeeld domineert het pleintje en is een verwezenlijking van de Gentse kunstenaar Petrus de Vigne-Quyo, die ook het standbeeld van Jacob Van Artevelde vervaardigde. De inhuldiging was onderdeel van de “Gentse Feesten” in 1885.

In het verlengde van dit plein valt het Geeraard de Duivelsteen op, genoemd naar ridder Gheeraert Vilain die deze burcht in de 13e eeuw liet optrekken. Zijn bijnaam “de duivel” zou hij te danken hebben aan zijn donkere huidskleur en zwarte haren. In vele legendes wordt hij als een geweldenaar omschreven.

Dit “Steen” was strategisch goed gelegen aan de grens van de eerste stadsomwalling. In 1328 werd het eigendom van het Stad Gent. Het gebouw werd tot vele doeleinden gebruikt zoals een klooster, wapenarsenaal, ridderverblijf, opslagplaats, school, tuchthuis, stadsgevangenis, brandweerkazerne, … .

Eind 19e eeuw onderging het gebouw een grondige restauratie waarna in 1904 de rijksarchieven er werden in onder gebracht.

——————–

Bron:

Ghendtsche Tydinghen

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.