Cuberdon – “Neuzeke”

GentneuzekeMVanderhaeghenFb4

Neuzeke – M. Vanderhaeghen – Fb

De geschiedenis van de cuberdon of ’t neuzeke is gebaseerd op overlevering en heeft zijn oorsprong bij drogisterij Vynck gelegen aan het Oliestraatje, een steegje aan het Steendam.

Vele siropen in die tijd, we spreken 1873, waren gebaseerd op Arabische gom. Dat is een plantaardig bindmiddel, kleurloos, smaakloos en geurloos, ook bekend als E414 of acacia gom. Het wordt gewonnen uit vocht van de Acacia Senegal of Acacia Seyal, bomen die vooral terug te vinden zijn in de Sahel ten zuiden van de Sahara.

GentneuzekeMVanderhaeghenFb

Gentse neuzen – M Vanderhaeghen – Fb

Op een dag in 1873 was de apotheker verbijsterd wanneer hij tussen het afval restanten zag van een siroop waarbij de buitenkant verhard bleek te zijn in tegenstelling tot de binnenzijde die nog “lopende” was. Het was de aanzet om medicijnen te verkopen in snoepvorm en van de formatie van de cuberdon.

Toen de drogisterij in 1890 werd verkocht was het de zoon van apotheker Vynck die de cuberdon verder verkocht in zijn bakkerij. Andere bakkers in de buurt boden elk een eigen versie aan waarbij mensen al vlugger achter “neuzekes” vroegen.

GentneuzekeMVanderhaeghenFb2

Neuzekesverkoper – M. Vanderhaeghen – Fb

In de jaren 1950 was bakkersgast Antoine Geldhof in de leer bij de kleinzoon van de “uitvinder” van de Cuberdon. Gelukkig voor Antoine ondervond de kleinzoon oogproblemen die aanleiding waren tot het vrijgeven van het recept van het “neuzeke”.

Na de geboorte van zijn zoon “Tony” in 1954 richtte Antoine in Eeklo “Confiserie Geldhof” op. De cuberdon raakt echter uit de mode en concurrerende bedrijfjes werden opgekocht waardoor “Confiserie Geldhof” als enige producent overbleef.

GentneuzekeMVanderhaeghenFb5

Cuberdon – M. Vanderhaeghen – Fb

In 1998 komt “Confiserie 2000” op de proppen. Dit bedrijfje uit Kluizen wist een oud bakkersrecept voor het “neuzeke” te bemachtigen en startte de productie er van op.

Vandaag zijn deze 2 bedrijfjes de hoofdrolspelers in de “Neuzekensoorlog” aan de Groentenmarkt in Gent. Dhr. Breine verkoopt de neuzekes van “Confiserie 2000” voor zijn eigen tearoom “3,14” en Dhr. Demeestere de cuberdons van “Confiserie Geldhof”.

GentneuzekeMVanderhaeghenFb3

Groentenmarkt Neuzekeskraam – M. Vanderhaeghen – Fb

Nog een geluk dat deze “neuzekensoorlog” geen dezelfde impact heeft als de twee wereldoorlogen die Gent toch meer schade heeft toegebracht.

P.S.: De cuberdon heeft slechts een houdbaarheid van 3 weken. Blijkt dat oliesjeiks uit Saoudie-Arabië een privéjet sturen om deze lekkernij op te halen …

Cul de Bourdon: volgens “taalkundigen” ligt de verbastering van “cul de bourdon” (achterste van een hommel) aan de basis voor het woord “Cuberdon”. Ook is er een verwijzing naar het woord “kuper” (kegel).

gentneuzekeslandmarkdemetsenaerefb

Neuzekesland Groentenmarkt – Mark de Metsenaere – Fb

———–

Bronnen:

“Het Laatste Nieuws 19.08.2014 – Cuberdon / Wikipedia

Delhaize Magazine – oktober/november 2020