Tierenteyn

GentTierenteynNoelPiensFb

Tierenteyn – Noël Piens – Fb

Het bedrijf Ferdinand Tierenteyn heeft zijn oorsprong in 1818. In dat jaar startte Petrus Tierenteyn een kruidenierszaak waar hij zijn zelf bereidde mosterd verkocht.

De mosterd zat in de genen want ook zijn drie zonen waren aanvankelijk door de mosterdmicrobe te pakken. Felix vestigde zich in Antwerpen in tegenstelling tot zijn broers Franciscus August en Ferdinand die Gent trouw bleven. August richtte zich meer op winkelverkoop aan particulieren terwijl Ferdinand het grootser aanpakte met de bevoorrading van groothandelaren.

GenttierenteynmVanderhaeghenFb

Tierenteyn – Vanderhaeghen F. – Fb

Al rap sloot de Antwerpse vestiging van Felix zijn deuren. Het gerucht dat er een overeenkomst bestond waarbij Ferdinand geen particuliere verkoop in Gent mocht voeren is onjuist. Er bestaat namelijk geen enkele bron die deze bewering kan staven.

Richard en Edmond Tierenteyn, beide zonen van Ferdinand, zetten de zaak verder. Edmond verhuisde naar Brussel waar alle bedrijvigheid na 1 generatie werd stopgezet. In Gent zorgden Richard en kleinzoon Ferdinand voor de continuïteit van de mosterdverkoop. In 1939 kwam Ferdinand te overlijden maar had geen nakomelingen en dus ook geen opvolger.

GenttierenteynmVanderhaeghenFb2

Tierenteyn – Vanderhaeghen F. – Fb

Ferdinands vrouw Zoé Ghesquière verkocht de zaak aan Fredegand Meireleire. Zijzelf hertrouwde met de nonkel van haar man Felix Tierenteyn, die samen met zijn zus Zulma eigenaar was van de mosterdwinkel aan de Groentenmarkt. Ondanks de productie in vreemde handen kwam veranderde de bereidingen van de mosterd als de traditie eromheen niet.

Het bedrijf Ferdinand Tierenteyn verhuisde in 1956 naar een nieuwe gebouw in de Sparrestraat alwaar een eigen afdeling voor de productie van azijn werd opgericht. Zowel dochter Rolande Meireleire als haar zoon Guy Mortier zorgden ervoor dat de Gentenaren wel wisten waar Abraham de mosterd haalde.

GenttierenteynmVanderhaeghenFb4

Tierenteyn – Vanderhaeghen F. – Fb

In 2008 nam de productie van azijn een einde wegens te kleinschalig. Samen met zijn vrouw Christine Imschoot besloot Guy de zaak in 2009 van de hand te doen.

Bernard Desrumaux kocht de zaak op en verhuisde de productie op 19 december 2011 naar de Europalaan in Deinze. Daar was de infrastructuur aangepast aan de hedendaagse noden. De maatschappelijke zetel van Tierenteyn bleef in Gent gevestigd.

gentmosterdeddylevis

LOFZANG VAN DE MOSTERD
Het is vrij algemeen bekend
tot 1000 uren buiten Gent
dat allerlei grote en kleine heren
proberen mosterd te fabriceren.
Zij doen het met een ernstig gezicht
als deden zij zowaar hun plicht
door zaden te malen en te mengen
in de hoop van mosterd voort te brengen.
Maar tot hun allergrootst verdriet
gelijkt dat goedje op mosterd niet.
Het doet een mens niet niezen maar braken
er kreten van verwensing slaken.
So vrienden, neemt een kloek besluit,
smijt dat vergift het venster uit,
eet mosterd van TIERENTEYN FERDINAND,
veruit de bekwaamste fabrikant
van ons beminde Belgenland.

Willem Elsschot


Bronnen:

Lofzang van de mosterd – Willem Elsschot (Eddy Levis-Facebook)