Westerringspoorbrug

SAMSUNG CAMERA PICTURESDeze brug is net als de Predikherenbrug een ontwerp van ingenieur Luc Hesters, actief bij de Vlaamse Waterdienst. De constructie werd geleverd door het Wondelgemse staalbedrijf Victor Buyck. Kostprijs: 325.000 euro. De plaatsing in 1999 zorgde voor een vlotte doorgang van het Westerringspoor fietspad dat zo de fietsers en voetgangers richting het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen leidt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Met de wereldtentoonstelling van 1913 in het verschiet voorzag het Gentse stadsbestuur samen met de oprichting van het Sint-Pietersstation een westelijke ringlijn. De aanleg liep de nodige vertraging waardoor de ingebruikname pas gebeurde na de oorlog in 1922.

SAMSUNG CAMERA PICTURESIn eerste instantie reden er enkel goederentreinen. Vanaf oktober 1928 waren de eerste reizigerstreinen actief tot in 1950 bij de afschaffing ervan. Er waren o.a. stopplaatsen voorzien in de Drongensesteenweg, Fluweelstraat, Eecloweg, Lindestraat, Muide en Wondelgem.  De verwijdering van de westerring in 1952 bracht de mogelijkheid met zich mee de Watersportbaan uit te graven.

Op de plaats van de Westerringspoorbrug lag eertijds dus de spoorwegbrug van de westerring.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

——————–

Bron:

Albert Sugg en de Belle Epoque: serie 1 (44) De Brugse Vaart