Nederschelde-Visserij

GentdevisserijJacquesdrubbel

Uit dit panoramisch zicht is duidelijk op te maken dat een stenen brug over de Oude Leie toegang verleende tot het St.-Baafsdorp. Die bevond zich op de plaats van de huidige Slachthuisbrug. Een vroegste bron dd. 1270 vermeld deze brug als “le pont de Saint Bavon”. In 1364 is de brug opnieuw geconstrueerd in het steen.Een tweede vaste brug in hout zou volgens M. Heins in 1454 zijn opgericht door de oeverbewoners. In 1497 kwam er in eerste instantie een draaibrug en nadien een ophaalbrug of wipbrug. De bouw van het Spanjaardenkasteel in 1543 betekende ook het einde van beide bruggen. Een veerboot verzorgde destijds de overtocht van het St.-Baafsdorp naar de wijk Overschelde.

De onderste foto is het gedeelte dat in 1908 door onze genietroepen is verwijderd. Vanaf de Van Eyckbrug-Slachthuisbrug liep deze weg door tot net voorbij de verdwenen Rode Torenbrug-Pasbrug die in het verlengde van de”Tussen ’t Pas”-straat lag in de buurt van de huidige St.-Jorisbrug. Op het waterlopenplan uit 1862 kun je centraal de gescheiden waterlopen opmerken van het Rommelwater (Visserij) en de Nederschelde tot net voorbij de de Pauwvertakking aan de Portus Ganda.

Opgelet!

De buurt van de Visserij werd maandagochtend 17 oktober 2022 even opgeschrikt. Een vrouw was in het water beland. De politie en brandweer waren snel ter plaatse en konden de vrouw uit het water halen.

“Het slachtoffer was bij bewustzijn toen ze uit het water werd gehaald”, verduidelijkt de Gentse politiewoordvoerder Matto Langeraert. “Ze werd daarop naar het UZ Gent afgevoerd.”

———-

Bron:

http://www.nieuwsblad.be – Simon Dekaezemaker (17.10.2022)