François Laurentplein

Het plein is gelegen aan de Nederschelde of Reep, ooit één der belangrijkste grenzen binnen Europa. In 843 werd het verdrag van Verdun afgesloten waarbij het rijk van Karel de Grote verdeeld werd onder zijn drie kleinzonen waardoor de Nederschelde de grens vormde tussen Kroonvlaanderen (de Franken) en Rijksvlaanderen (de Duitsers).

gentfrancoislurentpleinkokoblommaert-1

Capture d’écran (2370)

Capture d’écran (2114)

Capture d’écran (2081)

GentFrancoisLaurentpleinfotoVanDaeleDanielFb

François Laurentplein – Van Daele Daniel – Fb

Het Zollikofer-deVigne plan (1880) zorgde in 1884 voor de overwelving van de Nederschelde tussen de Brabantdam en het Geraard de Duivelsteen .

Onder andere de “Polkagang” of “Vanderdoncktdoorgang”, toen (1852) een bekende winkelgalerij en voornaamste pad naar het Zuidstation, heden ten dage beter gekend als het “Glazen straatje”, verloor door dit plan aan alle betekenis door de aanleg van de Vlaanderenstraat en verkommerde.

GentLaurentplein2jverplancken

Ter info: 26 februari 1880

gentlaurentpleinkokoblommaertDe gezondheidscommissie heeft een rapport gepubliceeerd over de onrustwekkende toestand van de wijk der Nederschelde, rechtover de statie. Moest het Beluik der Kuipers niet weggestopt zijn achter de schermen van de nieuwe huizen, winkels en hotels van de Statiestraat, de Lieven Bauwensplaats en de Brabantdam, het zou al sedert vele jaren gramschap en walg hebben verwekt. Maar er is niemand die zich in die beluiken waagt, waar tal van sukkelaars een bedorven lucht inademen, zwermen vliegen en muggen krioelen, straten niet gekasseid ziijn en meer aan poelen dan een een weg doen denken. En dat op de laagst gelegen gronden van de stad, in 1872 getroffen door rampzalige overstromingen. De straten zouden 1.50m tot 2m moeten opgehoogd worden om paal en perk te stellen aan die netelige toestand.

GentLaurentplein2

GentlaurentpleinzulmadeschachtDoor de gecreëerde ruimte kon het François Laurentplein worden aangelegd, genoemd naar de oud-hoogleraar (1810-1887) burgerlijk recht aan de Gentse universiteit en één der grootste figuren van het liberalisme in België. Een imposant kunstwerk ter zijner gedachtenis ontworpen door Julius Van Biesbroeck siert deze plaats.

De grote rechtsgeleerde François Laurent kwam op 11 februari 1887 te overlijden. In 1836 werd hij belast met het geven van de cursus in het burgerlijke recht aan de Gentse universiteit om vervolgens één van de beroemdste professoren te worden.

29 maart 1967. Te Gent werd op initiatief van Fr. Laurent de maatschappij “Help u zelf en God zal u helpen” om gezamenlijk levensmiddelen aan te kopen, opgericht. 

Van 1869 tot 1879 werkte hij aan zijn monumentaal werk “Principes de Droit Civil”, bestaande uit 33 delen van ca. 600 bladzijden elk, waardoor zijn faam als rechtsgeleerde voorgoed gevestigd was. Vanuit zijn wijsgerig-liberale gezindheid liet hij zich ook in met sociaal werk. Als stichter van het schoolsparen genoot hij ook bekendheid in het buitenland. Hij propageerde het volksonderwijs en stichtte o.a. zondagcursussen voor volwassenen. “Open een school en je mag een gevangenis sluiten” was één van zijn moraliserende slogans.

Vandaag doet dit plein met beperkte groenaanleg in hoofdzaak dienst als parking.

GentLaurentpleinoverwelvingginoMissiantFb

Onder de gewelven  van het F. Laurentplein – Gino Missiant – Fb

Achter het François Laurentplein bemerken we het standbeeld van Lieven Bauwens overheerst door het Geeraard de Duivelsteen.

——————–

Ghendtsche Tydinghen 2009- Vol38 N°3

Ghendtsche Tydinghen 1995 – Vol24 N°6

Ghendtsche Tydinghen 1979 – Vol8 N°6

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.