Shoppingcenter Gent Zuid

Het multifunctioneel Urbiscomplex is gelegen tussen het Woodrow Wilsonplein, de Kuiperskaai en de Oudescheldestraat. Na aanvang in 1991 van de afbraakwerken verrees een 3-tal jaren later een impressionnant gebouw uit de steigers. Naast het Shopping Center Zuid zijn er het Provinciaal Administratief Centrum, appartementen, kantoorruimtes en een ondergrondse parkeerruimte voorzien.

GentwinkelcentrumLVerstuyft

Shoppingcenter Gent-Zuid – L. Verstuyft (Fb)

Daar Gentenaars niet echt te vinden zijn voor winkelcomplexen kreeg het Urbis-project veel negatieve kritiek te slikken. Mede door de afbraak van de vele cinemazalen en vooral van het Scala, ook gekend als het Coliseum of Grand Palais Valentino. Dit art-nouveau gebouw was eind 19e eeuw opgetrokken en in 1911 door Geo Henderick, leerling van stadsarchitect Charles Van Rysselberghe, in alle ere hersteld. Theater, feesten, optredens, bokswedstrijden, … dit gebouw kende vele doeleinden. Uiteindelijk is voor de gehele omgeving  de methode van de grove borstel toegepast.

Gentzuidjverplancken2Tot 1835 kenmerkte deze omgeving zich tot laaggelegen braakland tot nut als bleekweiden voor de katoenindustrie. Hier op de Muinkmeersen, tot 1796 eigendom van de monniken van de St-Pietersabdij, verrees op 28 september 1837 het station Gent-Zuid als eindstation van de lijn Gent-Mechelen.

Met de bouw van het vroegere Zuidstation transformeerde deze omgeving tot de uitgangsbuurt bij uitstek met vele cinéma- en feestzalen.

GentwinkelcentrumLVerstuyft11

Winkelcentrum Gent-Zuid – L. Verstuyft (Fb)

———-

Bron:

http://www.gent-geprent.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.