Langemunt

Genttram3LangeMuntvoor1904AntoondeloofFb

De Langemunt is één van de drukste winkel-wandelstraten gelegen aan het Groot Kanonplein nabij de Vrijdagmarkt. Het was sinds de middeleeuwen gekend voor zijn goud- en zilversmederij en had hier zelfs midden 19e eeuw voor de veiligheid een nachtwaker rondlopen.

Het is een straat met een variërend aanbod waar elke kooplustige wel iets naar zijn gading vind.

Een vroegste bron dd. 1241 spreekt over de “post Monetam”. “In de Munte” klonk het in 1296 (Korte- en Langemunt samen). Rond 1351 sprak men over “in de Langhe Munte”. Zoals de naam laat vermoeden zou hier een eerste munt gevestigd geweest zijn.

Op enkele plaatsen is de weelde van toen nog aan te treffen. De Langemunt heeft een rijk verleden en verscheidene gebouwen vertonen nog steeds de uitstraling die herinnert aan deze periode.

Gent04-06-2011 004

Op de hoek van de Langemunt met de Hoogpoort was “De Munt” gevestigd.. In het pand worden al sinds 1745 juwelen verkocht, toen nog door Frans Jodocus Cappaert. In 1879 nam de familie Heursel de zaak over en in 1912 kwamen daar de De Waele’s bij.

Tot november 1907 reed er een tram door de Lange Munt. Omwille de smalle doorgang koos de stad voor een ander traject langsheen de Cataloniëstraat over de Botermarkt naar het St.-Jacobs.

Vandaag, 18 december 2019 en acht generaties later, is Eric De Waele (58) de zaakvoerder. Eind maart 2020 sluit hij definitief zijn zaak in de Langemunt. Daarmee verdwijnt een serieus stuk ondernemers­geschiedenis en één van de oudste juweliers van Europa uit de binnenstad.

De heropwaardering van deze plek zal alleszins zorgen voor een toename van aanzien en status wat deze historische en aan te bevelen winkelstraat betreft.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.