Ketelbrug

Gent KetelbrugDe Ketelbrug ligt over de Ketelvest die refereert naar de vestingwal rond Gent ter versterking van de stad. De gracht dateert van begin 11e eeuw en vormt de verbinding tussen de Schelde en de Leie en bakende het grensgebied af van de stad met het rechtsgebied van de St.-Pietersabdij.

GentTonyWaelput3

Oud gerechtshof en Ketelbrug – Tony Waelput (Fb)

Gent 1.11.2015 604 (640x441)De Ketelpoort, we spreken 12e eeuw, verkreeg haar naam naar de nabijgelegen Ketelvest. Het woelige water in dit kanaaltje laat de vergelijking maken met het kolkende water in een ketel.

Ook de brug dankt haar naam in eerste instantie aan de Ketelpoort nl. de Ketelpoortbrug.  Na enige tijd verkort tot Ketelbrug.

Capture d’écran (2937)

Gent 1.11.2015 584 (640x360)De Ketelvest was gekend als de gevaarlijkste waterweg in Gent. Wie hier in het water viel “dan vloog hij de ketel in” of anders gezegd viel hij de dood tegemoet.

Een chaudronnier is iemand die ketels koopt, maakt of herstelt… De Ketelpoort luidt bijgevolg in ‘t Frans “Porte des Chaudronniers” of “Poort der Ketelslagers”.gent 26.07.2013 053

In 1910-1912 is deze metalen brug vernieuwd en verhoogd geweest met ±1.5m, voorzien van een dubbel tramspoor. In een eerder stadium dd. 1857 is de stenen brug vervangen geweest door een metalen vaste brug, belegd met kasseien en een enkel tramspoor.

BGent Ketelbrug2ij die werken in 1910-1912 is een oud kanon en 15 kanonballen uitgegraven. Het kanon werd aanzien als een meerpaal waar een boot kan worden afgemeerd en de kanonballen waren waarschijnlijk via afgevoerde grond van oude vestigingen daar terechtgekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.