Bagattenstraat (2007)

23.12.2007: Hoofdverpleger opgepakt voor vijfvoudige moord

In Gent is een hoofdverpleger uit een bejaardentehuis aangehouden op verdenking van vijfvoudige moord. De man heeft vier moorden bekend. Dat werd bekend gemaakt op een persconferentie. De verpleger werkte in het rusthuis “Privilege” in het centrum van Gent. Tussen 24 en 31 augustus 2007 spoot hij slachtoffers insuline in, zonder dat deze aan suikerziekte leden. Vier bejaarden tussen 86 en 93 jaar overleefden de moordpoging niet. De man ontkent een vijfde moord.

De zaak ging aan het rollen nadat een 79-jarige bewoonster de moordpoging had overleefd. De vrouw raakte in coma door een te lage suikerwaarde. Na toxicologisch onderzoek kwam aan het licht dat de dame een overdosis exogene insuline in haar lichaam had, terwijl ze geen diabetespatiënte is. De bejaarde is ondertussen hersteld van het voorval.

Dinsdagmorgen werden op de kamer van een bewoner nog twee geprepareerde insulinepennen aangetroffen. Ook deze bewoner leed niet aan diabetes en had geen nood aan de medicatie. Bovendien slingeren de insulinepennen normaal niet rond in de kamers van de bewoners, maar worden ze bewaard in de verpleegpost of in de medicijnkar.

Een alerte geneesheer van één van de bewoners trok aan de alarmbel toen hij vaststelde dat dit niet de eerste keer was dat een bewoner met een hypo, een coma door een te lage suikerwaarde, werd afgevoerd naar het Jan Palfijn ziekenhuis. Daarop lichtte de geneesheer de politie in, die op haar beurt contact opnam met het parket.

Het motief van de dader is nog niet bekend. Het Gentse parket heeft ook geen aanwijzingen dat de verpleegkundige op vraag van de bewoners euthanasie zou gepleegd hebben. Hij wordt momenteel psychiatrisch onderzocht. Waarschijnlijk is hij geestesgestoord.

———-

Bron:

http://www.standaard.be – IVB (23.12.2007)