Pand

Het Pand
Onderbergen 1
9000 Gent
tel. 09 264 83 05 – email: pand@UGent.be

25 januari 1963: de Universiteit Gent koopt het pand aan voor 18 miljoen Bfr (446208 €).
 
gentpandnicolemarreel4
 
Capture d’écran (1338)Aan de toenmalige Rector Prof. Dr. Jan Bouckaert komt de eer toe het afgeschreven, veroordeelde Dominikanenklooster op het nippertje te hebben gered. Men ging gans het complex afbreken om er een moderne hoogbouw te creëeren (studentenhome en opvangcentrum voor vreemde professoren).
Dr. Bouckaert heeft er moeten voor vechten, want de Universiteit zelf was helemaal niet te vinden voor het conserverende plan. Hij stond alleen, maar was gelukkig
volhardend en koppig.
 

Een gedeelte van het Pand was reeds in 1946 geklasseerd. Het gebouw verkeerde echter in een erbarmelijke staat. Kamers werden voor een lage prijs verhuurd aan o.a. studenten en clochards. Het complex zou pas in 1956 volledig geklasseerd worden na een aanvraag van de eigenaar in 1953 voor de oprichting van een flatgebouw. Bijgevolg was een studie aangewezen die aanleiding was tot èn de klassering èn de onbewoonbaarheid van het gebouw. Het was dan ook gekend als het vlooienpaleis. Hierop besloot de eigenaar tot verkoop over te gaan.

Capture d’écran (3197)

Het Pand vandaag is het cultureel – en congrescentrum van de UGent. Het Pand beschikt over verschillende voorzieningen voor de universiteit en externe bezoekers. Daarbij is “Club Het Pand” het gastronomisch restaurant van de UGent waar u, te midden van een historisch en stijlvol kader, culinair verwend wordt. Het “Zaalverhuur Congrescentrum Het Pand” is de plek bij uitstek voor de organisatie van uw culturele en academische activiteiten.

Volgende musea zijn in het pand terug te vinden:

– Archeologisch Museum

– Imaginair Museum Dierick Jeroen Bosch

– Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde

– Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde

———-

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 2008 – Vol 37 N°5

Ghendtsche Tydinghen juli-augustus 2012 – 41e jaargang nr.4

http://www.ugent.be/het-pand/nl/historiek

foto’s: Nicole Marreel (Fb)