Koestraat

Gent13.01.2013receptiestbaafs 045 Net als de Mageleinstraat een druk bewandelde en aangename winkelstraat die de weelderigheid van het verleden uitstraalt.

Het is een historische straat die reeds vermeld wordt in 1326 als “inde Coestrate” of “inde Coystrate”.

Gent kende evenwel nog een Koestraat op de plaats waar nu de Jan Palfijnstraat is gevestigd die reeds in 1363 staat beschreven als “in de Coestrate an den Hautbriel” .

Gent13.01.2013receptiestbaafs 014Om deze winkelstraat toegankelijk te maken voor rijtuigen werd in 1904 de bakkerij gesloopt aan de Kalandenberg.

GentKoestraat1906EtienneFornierFb

Koestraat 1906 – Etienne Fornier – Fb

Volgens Gysseling werd het vee langs deze straat naar de Ooie geleid, naar de vruchtbare gronden in de buurt van de Lange Violettestraat. In ieder geval bevonden de geschikte velden en weiden voor de dieren zich over de Schelde (buurt van het Laurentplein). En de bocht die de Koestraat beschrijft wijst eveneens in de richting van de Brabantdam.

gentgroteamedeeschetsvaneensocialegeschiedenisOoit stond hier de Grote Ameede, een patricisch steen uit de 13e eeuw opgericht in Doornikse kalksteen met gekanteelde gevel en hoektorens op beide uiteinden dat waarschijnlijk oorspronkelijk door leden van het geslacht van der Ameeden is bewoond. Naderhand zijn de vensteropeningen verwijd geworden. Het werd in 1872 gesloopt. (Gent Stadsarchief).

Het kruispunt met de Vogelmarkt was gekend als de Vierweegschede en stond gekend als marktplaats voor allerhande dieren.

———-

Bron:

Gent Schets van een sociale geschiedenis – Hans van Werveke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.