Bloody Mary

gentbloodymarieDeze overheerlijke cocktail hebben wij te danken aan Keizer Karels zoon Filips II.

Vier dagen na de geboorte van Filips zoon Don Carlos van Spanje in 1545 overleed zijn vrouw Maria van Portugal.

Om Engeland als bondgenoot mee te krijgen om zo de Italiaanse oorlogen in zijn voordeel te beslechten huwde hij opnieuw nu met de Engelse koningin Maria Tudor.

Net als Filip is zij katholiek in tegenstelling tot haar zus die protestants is. Zo is een katholieke troonopvolger verzekerd. Voor Maria was het de vooral de bedoeling met Filips het rooms-katholieke geloof in Engeland opnieuw te doen overheersen.

Hun houding tegenover “godsdienstverloochening” maakte beiden berucht. Immers het protestantisme had sinds de dood van de protestantse koning Eduard in 1553 aan aanhang gewonnen.

In 1555-1556 verwierven Filips II en Maria beruchtheid in Engeland. Door hevige vervolging op protestantse ketters gaf het volk Maria Tudor al vlug de naam “Bloody Mary” (bloederige Mary). Naar de kleur van de cocktail alvast zijn naam waardig.

De cocktail “Bloody Mary” wordt gemaakt op basis van zes delen tomatensap en drie delen wodka. Eventueel met een deel limoensap. Naargelang de smaak wordt er peper, tabasco en wat Worcestersaus bijgevoegd om af te werken met een stengel bleekselderij als roerstaaf te gebruiken. Santé.