Isabellageel

Het verhaal verwijst naar het beleg van Granada dat aanvang nam in 1491. In  het teken van de Reconquista, de herovering van Spanje op de Moren, riep Isabella van Castillië Gods hulp in met de belofte haar onderhemdje niet meer te veranderen totdat de overwinning op de Moren een feit was. Zij was trouwens de grootmoeder van Keizer Karel en in het huwelijk getreden met Ferdinand van Aragón, de grote bezieler van de Reconquista.

De strijd tegen de Moren liep echter niet van een leien dakje. Toch triomfeerden de Spanjaarden. In 1492 werd Granada heroverd en het onderhemdje mocht uit. Door het maandenlang dragen was het geel verkleurd. Het Isabellageel was ontstaan. De kleur van de achtergevel van het Jan Brouckaerdhuis.

Deze kleur verwijst naar de enig houten gevel nog in Gent, gelegen aan de Lieve en zichtbaar vanop de onthoofdingsbrug. Het huis is gelegen aan de Jan Breydelstraat 32-34 en wordt het huis van Jan Brouckaerd genoemd.

GentJanBrouckaerdhuishoutengevelpostkaart

Jan was een meestertimmerman die rond 1337 op deze plaats verschillende woningen in eigendom had. Waarschijnlijk zijn deze huisjes begin 15e eeuw samengevoegd met een houten voor- en achtergevel.

Later, rond 1479, werd dit diephuis naar de Lieve toe verbouwd waarbij het hout werd gerecupereerd om de achtergevel te bedekken.

In het stadsreglement van Gent dd. 8.01.1671 staat het verbod vermeld voor het herstel, de herbouw of nieuw op te trekken gevels in hout. En werden toelagen verleend om woningen in steen op te trekken vooral uit schrik voor brand. Waarbij de 17-eeuwse stenen trapgevel vooraan een gevolg was van de nieuwe regelgeving. Ook de godsdiensttroebelen die Gent in de 16e eeuw teisterden en de stad met een desolaat aanzicht achterliet was mede aanleiding tot aanpassing van de bouwvoorschriften.

Waar begin 16e eeuw een 4000-tal huizen met houten gevels waren uitgerust waren er dat begin 18e eeuw nog zo’n 800. In 1812 verminderde dit aantal tot 58 en zo verdwenen, op één na, alle houten gevels uit het stadszicht van Gent.

Halverwege 18e eeuw was deze woning gekend als de “Coninck van Spagnien”. Het was in het bezit van Juliana van Lokeren sinds 1865. Haar zoon Julien-Victor  bleef er eigenaar van tot 1963. De houten achtergevel werd bij K.B. dd. 29.5.1964 beschermd als monument. Ondertussen was het gebouw in handen van de Stad Gent. Bij de restauratie in 1978 door Architectuurbureau Bressers, in eigen beheer van het stadsbestuur, bedroeg het kostenplaatje een kleine 20 miljoen frank (495787 €)!!!!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.