St.-Michielskerk

460In 1440 startte de werken aan de St.-Michielskerk. Het is opgetrokken met behoud van het vroeggotische koor van de kapel.

Reeds in 1105 zijn er geschreven documenten die spreken van een bedehuisje gewijd aan de Heilige Michaël. Deze stond onder het beschermheerschap van de abt van Sint-Baafs en was onderworpen aan de St.-Martinusparochie van Akkergem. De kapel is tweemaal heropgericht nadat het in 1120 en 1212 door brand werd getroffen.

GentTonyWaelput2

St.-Michielskerk – T. Waelput (Fb)

gentdestmichielskerkdominicanenklooster

Dominicanenklooster – St.-Michielskerk

De Beeldenstorm bracht de St.-Michielskerk de nodige schade toe. Tijdens de periode van de “Gentse Republiek” (1577-1584) begonnen de Calvinisten  zelfs op 20 december 1579 de kerk langs Onderbergen af te breken om de straat een andere richting te geven. Uiteindelijk mochten de katholieken hun diensten verder houden tot op 17 augustus 1584 Alexander Farnese, de prins van Parma, de calvinisten verdreef. Het rooms-katholieke geloof gold terug als enige godsdienst.

De kerk was half 17e eeuw voltooid. Enkel de torenspits ontbrak. Drie plannen waren ingediend om deze katholieke tempel in schoonheid af te werken. Het plan van Priester Cruyl in 1622 voldeed tot ieders genoegen aan de normen met een 140m hoge toren enig in zijn schoonheid.

GentSt-MichielskerkLVerstuyft

St.-Michielskerk – L. Verstuyft

GentSt.-MichielskerkFilipvandenReekFb

St.-Niklaaskerk – Filip van den Reek 2015 – Fb

Op 30 augustus 1798 richtten de Franse Republikeinen er hun “Tempel der Wet (Rede)” in. De katholieken kregen hun kerk in 1802 terug. In 1824 was het portaal nog steeds open. Het werd een 3-tal meter verhoogd met zoldering en vensterramen. In 1825 plaatste men de klokken.

GentStmichielsbrugStmichielskerkverlichtGinoMissiantFb

St.+Niklaaskerk – Gino Missiant 2015 – Fb

De in 1655 opgerichte gilde van de Taverniers of herbergiers hadden een kapel in de St.-Michielskerk. Hun patroonheilige was de H. Zacheus. Wie in Gent geen lid was van de gilde mocht ook geen bier tappen. Het verbruik van bier in de middeleeuwen lag boven 1l per persoon per dag!

Capture d’écran (3195)

GentStmichielskerkoudZiewordantoondeloofFb2

St.-Michielskerk – Antoon de Loof – Fb

Wie over het St.-Michielsplein loopt realiseert zich blijkbaar niet dat dit eens een begraafplaats was. Op 18 juli 1784 verbood Jozef II nog langer allerlaatste rustplaatsen in kerken en kapellen. Datzelfde jaar op 1 november was er een totaalverbod van begraafplaatsen binnen de steden.

De stad kocht eind 1784 een stuk grond als nieuwe begraafplaats voor St.-Niklaas, St.-Michiels en St.-Martinus Ekkergem. Toen mochten er overdag geen lijken vervoerd worden waardoor ze in de lijkkamer terecht kwamen wachtend op de avond.

De gronden rond de St.-Michielskerk verkocht de kerkfabriek op 18 november 1785 aan de Stad Gent. In de overeenkomst staat vermeld dat op het gewezen kerkhof ten eeuwige dage niet mag bebouwd worden tot “sieraad van de kerk en tot den publieken dienst”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.