Zondagskrant

Vandaag, zondag 16 november 1958, is voor de allerlaatste keer een krant op zondag verschenen.

Het Koninklijk Besluit van 29 oktober 1958 houdt namelijk in dat de bestelling van dagbladen via de post niet meer kan gebeuren op zondag. Maar ook het meerendeel van de dagbladverkopers, de aubetten (kiosken) en de dagbladwinkels heeft er op aangedrongen de zondagsrust in te voeren.

Niemand heeft er bij stilgestaan dat de meerderheid van de bevolking zou denken het normaal te vinden dat er op zondag geen krant meer verschijnt. Want wat moet de man of vrouw na het middagmaal nu ter hand nemen … of wat moet zij of hij op het hoofd leggen wanneer zij of hij een dutje doet?

Vanaf maandag 24 november 1958 verschijnt er een zaterdag/zondagkrant die iets volumineuzer is met in bijlage de vermelding van aankondigingen. De prijs van de krant gaat omhoog van 2 frank naar 2.25 frank.

Weetje: Een eerste krant in Gent verscheen in 1667 nl. Gendtsche Post-Tydinghen. Aanvankelijk verscheen het wekelijks om nadien 2-maal per week te verschijnen. Oprichter was Maximiliaan Graet, een Gents drukker, die samen met zijn vrouw en nakomelingen de continuiteit van het blad verzekerden tot aan het faillissement in 1722.

———-

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 2001 – Vol30 N°1

alchetron.com