Goudenleeuwplein

Gent 04.08.2013 040

Het Gouden Leeuwplein was tot de 14e eeuw een gesloten plein. Deze plaats was gekend onder ‘te Putte” of “Leeuw ten putte”, een naam ontleend aan een waterput dichtbij het huis “Den Leeuw”. Het verkreeg zijn huidige naam naar een gelijknamige 15-eeuwse afspanning “inden gauden leeu”.

De Gouden Leeuw was gekend voor het verblijf van de Engelse delegatie betreffende het “Vredesverdrag van Gent dd. 1814”, daar aangekomen op 6 augustus 1814. 

Tot 1900, toen de naam wijzigde in Grand Café, was hier meer dan 5 eeuwen het hotel-restaurant De Gouden Leeuw gevestigd. Zo vonden hier in 1584 de onderhandelingen plaats om Gent na de Geuzentijd terug onder het gezag van de Spaanse koning Filips II te brengen. Gratis logies was er voorzien voor wie drie maaltijden bestelde. De prijs voor een fles Spaanse wijn (1l) kostte toen evenveel of 10 broden.

Het Gouden Leeuwplein was voor 1905 bezet met huizen waartussen de Korte Ridderstraat liep, in de volksmond de Kudderedetstroate.

Op 19 januari 1957 brandt de meubelzaak gevestigd in het oud Hotel “De Gouden Leeuw” volledig uit.

In 1960/61 verdween alle behuizing voorbij het stadshuis om plaats te maken voor parkeergelegenheid, groenruimte en bestrating.

De “Vier Eemersstraat”

De “Vier Eemersstraat” is nergens op stadsplannen te bespeuren. Het was de populaire naam van de in 1899 verdwenen Korte Ridderstraat (courte rue des chevaliers). Fris, o.c. blz. 111 situeert deze straat als volgt: “Verdwenen straat die zich bevond tussen ’t Belfort en de Gouden Leeuwplaats, ingenomen door het Emiel Braunplein (1925)”. De overgebleven zijde van de vroegere Korte Ridderstraat verdween definitief in 1960 (Dienst voor Toerisme, vroeger magazijn “Het Belfort” en de beenhouwerij met in de kelder het poppenspel Nele). Die volksnaam had de straat te danken aan de estaminee “De Vier Heemers”. De “Vier Eemersstraat” kan niets anders zijn dan de verbinding van de Catalognestraat en de Poeldemarkt (voor Pouillemarkt)

———-

Bronnen:

Ghendtsche Tydinghen 1972 – Vol1 N°10

Ghendtsche Tydinghen 1986 – Vol15 N°6

Ghendtsche Tydinghen 2008 – Vol37 N°4

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.