Wat? Vogels, vissen, kleine waterdieren, … en tweedehandsfietsen.
(Blijkbaar is de naamgeving “Vogel- en vissenmarkt” vervangen door “Huisdierenmarkt”!)
Waar? Oude Beestenmarkt – Vrijdagmarkt
Wanneer? Zondag van 7.00u tot 13.00u
Info: Dienst Feesten en Ambulante Handel / Markten en Foren
- Adres: Wiedauwkaai 49 te 9000 Gent
- Tel.: 09 323 63 97
- Email: marktenenforen@stad.gent

- De vismarkt vond aanvankelijk plaats op de Groentemarkt om vervolgens op het Veerlepleintje te belanden.
- De vogel- of duivenmarkt was gelegen hoek Korte Dagsteeg-Brabantdam. Niet enkel vogels waren te koop, ook konijnen, geiten, honden en andere huisdieren.
Toen in 1858 de “Nieuwe Beestenmarkt” zijn diensten aanbood als marktplaats, verhuisde alle kleinvee en huisdieren naar deze marktplaats. Plaatsen als de Kouter en het Laurentplein waren eveneens gekend als marktplaats voor “veugels en visschen” om vervolgens op de Vrijdagmarkt actief te zijn. Vandaag de dag vindt de markt plaats op de Oude Beestenmarkt, samen met de “ouwe vélomoart”, tweedehandsfietsen dus.

2020_BURG_00626 – verkoop van vogels en pluimvee verbieden op de Gentse markten
Sinds 15 november 2020 zijn volgende maatregelen van kracht voor het hele Belgische grondgebied (maatregelen FAVV) :

- Alle pluimvee en vogels, met inbegrip van duiven, van pluimveebedrijven en van hobbyhouders, moeten worden opgehokt of zodanig afgeschermd dat contact met wilde vogels vermeden wordt. Deze maatregel is niet van toepassing op loopvogels.
- Het voederen en het drenken van pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels moet binnen gebeuren of op zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is.
- Het is verboden om pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels te drenken met water dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater waartoe wilde vogels toegang hebben, tenzij dat water werd behandeld om eventueel aanwezige virussen te inactiveren.
- Alle verzamelingen (tentoonstellingen, wedstrijden, markten) van pluimvee en vogels zijn verboden, zowel voor professionele bedrijven als hobbyhouders.
Waarom wordt deze beslissing genomen?
Gezien deze ziekte “aviaire influenza” dient ingedijkt te worden, legt het FAVV deze maatregelen op.
Activiteit
AC34388 Ambulante handel en foren

20.12.2011: De Wingense dierenspecialist Johan Deserranno (63) stond zondag voor het laatst op de Vogelmarkt, die plaatsvindt op de Vrijdagmarkt. De familie Deserranno was 50 jaar aanwezig in Gent. ‘De stad verliest een monument’, zegt Middenstandsschepen Mathias De Clercq. Verdwijnt met Deserranno in één beweging ook de Vogelmarkt?

Johan Deserranno (63) staat op de Vrijdagmarkt tussen de vogelkooien – in uitverkoop – de vissen, de schildpadden en… de champagne en de hapjes. ‘Ik heb vorig jaar een hartaanval gekregen en dat was een voldoende waarschuwing voor mij’, lacht hij. ‘Voor de kinderen hoeft het ook niet, ze hebben allen een goede job.’ De familie Deserranno trekt al van vader op zoon met een dieren- en dierenvoedingskraam langs de markten. ‘In Gent aanvankelijk op de Kouter, dan op het Laurentplein en tenslotte hier op de Vrijdagmarkt.
‘Ik heb klanten die me zeggen dat ze me leren kennen hebben toen ze aan de hand van hun grootvader naar de Vogelmarkt gingen. De mensen bleven ons trouw omdat we onze eigen voedermengelingen hebben. Die vind je niet in de winkel. Ze zijn misschien niet de meest wetenschappelijke, maar ze zijn gegroeid uit onze ervaring. Wij weten wat dieren graag eten.

Deserranno zag zijn stiel wel teloorgaan. ‘Er was de invloed van de strengere normen, maar tegenwoordig is er ook altijd wel iemand die ons komt vertellen dat wij dierenbeulen zijn. Terwijl wij volledig de voorgeschreven normen volgen.’Maar nu de grote wagens van Deserranno wegvallen, blijft er nauwelijks nog wat van de Vogelmarkt over. Dat zien ook de drie overblijvende collega’s. André Vercaemer uit Wortegem (Deinze) bijvoorbeeld. ‘Ik heb mijn vergunning maar voor een half jaar laten verlengen. Zelf ben ik ook niet meer van de jongsten en eerlijk gezegd… soms loont het gewoon de moeite niet meer. Eén van de laatste keren had ik een dagopbrengst van 180 euro’, zegt Vercaemer.
Alain Rogge uit Sint-Kruis-Winkel hoopt op een actie van de stad. “Er is sprake van dat ze de mensen die nu in een hoekje op de Oude Beestenmarkt weggemoffeld staan met hun tweedehandsfietsen, naar hier zouden brengen. Wat mij betreft: niets te vroeg.”
Schepen Mathias De Clercq: “De dienst “Markten en Foren” heeft op dit vertrek geanticipeerd en heeft andere marktkramers gecontacteerd met de vraag om naar Gent te komen. Wat de Oude Beestenmarkt betreft zullen de handelaars die daar staan inderdaad verhuizen naar de Vrijdagmarkt, eens het plein volledig open zal liggen. Dat is normaal gezien vanaf juni. Maar zowel de marktkramers van de Beestenmarkt als die van de Vrijdagmarkt hebben al aangegeven alleen verder te willen gaan. Daar liggen alle mogelijkheden nog open dus.

———-
Bron:
http://www.hetnieuwsblad.be – Johan Dillen (06.10.2013)
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.