VISIT

Wat wij zo fijn vonden aan Gent in België is dat het vooral leuk is om hier eindeloos rond te slenteren. Beetje winkelen, koffie drinken, lekker lunchen en uit eten.

Het ‘oude’ centrum van Gent is sfeervol en is prachtig door alle oude gebouwen met hun karakteristieke architectuur.

Eén van de meest indrukwekkende gebouwen is waarschijnlijk de St. Niklaaskerk, die valt dan ook niet te missen.

Door de vele straten van Gent lopen verschillende grachten en als echte Amsterdammer werd ik hier meteen vrolijk van. Het ziet er zo gezellig uit en geeft de stad in de avond echt een magisch tintje.

Op mooie zonnige dagen zijn er ook genoeg terrasjes waar je lekker kan vertoeven. Mocht je daar nou klaar mee zijn breng dan ook vooral even een bezoekje aan de Werregarenstraat. Deze straat is werkelijk tot in de kleinste gaatjes volgespoten met graffiti, één kleurrijke bedoeling dus. Ik heb mij laten vertellen dat er geen regels gelden in deze straat dus dat graffiti liefhebbers elk moment van de dag hun creativiteit los kunnen laten.

Winkelen kan je in Gent ook goed! Naast de bekende en grote winkels die we in Nederland ook hebben zou ik ook vooral mijn oog openhouden voor de unieke boetiekjes en mooie design winkels. Wie weet scoor je wel een hele goede aankoop! Uiteraard kan je tijdens een weekendje naar Gent, wat zowiezo veel te kort is, ook terecht voor goede dinner & drink hotspots.

Weetje: Wist je dat Gent op een bepaald ogenblik meer dan 250 bierbrouwerijen en zo’n 100 jeneverstokerijen telde? De bierbrouwerijen brouwden samen 10.000.000l bier! In de 16e eeuw dronk de Gentenaar gemiddeld 250l bier per jaar! De komst van Napoleon zorgde in 1792 voor de volledige afschaffing van de jeneverstokerijen.

8 augustus 1867: Volgens de Beurzencourant waren er in 1866 in ons land 94945 verkopers van sterke dranken. (dit was ca. één op 50 Belgen). In 1875 werden door de 52 brouwers te Gent 175.600 hl. bier gebrouwen of ongeveer 130 à 140 liter bier per inwoner. Logisch. Het bier was toen veel gezonder dan water. 40% van het belastinginkomen bestond uit taksen op het bier.

Later, op 1 april 1875, eindigde ondermeer de produktie van bier in brouwerij Meiresonne. De brouwerij was reeds enkele jaren geleden overgenomen door de groep Artois. In de 19e eeuw waren te Gent vele brouwerijen. In de “Wegwijzer voor 1900” tellen we er 83. De meeste brouwerijen verdwenen in de periode 1900-1940.

Meer weten? Reserveer vlug een weekendje Gent. Een imponerende en bruisende stad.

———–

http://www.healthywanderlust.nl

De Standaard dd. 18 november 2006

Ghendtsche Tydinghen 1975 – Vol 4 N°3

Ghendtsche Tydinghen 1979 – Vol8 N°6

Ghendtsche Tydinghen 1981 – Vol10 N°4