Moscoubrug

De Moscoubrug is een liggerbrug gelegen E17 in Gent. De brug heeft een lengte van 280 meter.

De Moscoubrug is gelegen tussen het knooppunt Gent-Centrum, zuidwestelijk van de brug, en de Aansluiting Gentbrugge ten noordoosten van de brug. De brug overspant hier onder andere de Boven-Schelde en de spoorlijnen Gent-Brussel en Gent-Mechelen. De brug heeft een lengte van ongeveer 285 meter. De brug heeft 10 overspanningen, waarvan de overspanning over de Schelde de hoofdoverspanning is. Lengtes van de overspanningen zijn echter niet bekend. Het brugdek ligt op een hoogte van 8,30 meter ter hoogte van de Schelde. Het brugdek herbergt verder 5 rijstroken richting het zuiden en 4 richting het noorden. Aan beide kanten is de buitenste rijstrook uitgerust als weefstrook.

De Moscoubrug is vermoedelijk in het einde van de jaren 60 aangelegd. De brug werd in 1970 geopend, toen de E17 opende tussen Destelbergen en Zwijnaarde. Er rijden ongeveer 89.000 voertuigen per dag over de Moscoubrug.

Moscou-Arsenaal is een negentiende eeuwse buurt met arbeidershuizen van onder andere de toenmalige textielfabriek De Porre. Vogelhoek ontstond in de loop van 20ste eeuw en heeft een grotendeels residentieel karakter. Je vindt hier ook een eerder geïsoleerde sociale woonwijk. De buurt Merelbeke-station ligt geprangd tussen het Moscouviaduct, de Hundelgemsesteenweg, de sporen en de gemeentegrenzen van Merelbeke en Melle die letterlijk door verschillende straten lopen. Het station ligt wel degelijk op Gents grondgebied en toont meteen de nauwe betrokkenheid met Merelbeke.

De wijken worden bediend door tramlijn 2 (vooral de variant 21) en stadsbuslijnen 3 en 9. Hoewel tramlijn 4 “Moscou” als terminus heeft, ligt deze eindhalte aan de Ledebergse kant van de spoorweg, en dus niet in de wijk Moscou-Vogelhoek zelf. De twee wijken worden ontsloten en van elkaar gescheiden door de N9 (Brusselsesteenweg). De hoofdader van de wijk Gentbrugge is Braemstraat-Braemkasteelstraat, en die van Moscou-Vogelhoek de Peter Benoîtlaan. Beide hoofdaders ontmoeten elkaar op hetzelfde kruispunt met de Brusselsesteenweg.