MARKTEN

GENTINFO

Bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur

Tel.: 09 210 10 10

Gentinfo@stad.gent

De brocantemarkt Bij Sint-Jacobs en het Beverhoutplein is tijdelijk gesloten. Net zoals de ambachtenmarkt, de Beestenmarkt en de Boekenmarkt. 

Op kerstdag (25/12)  en nieuwjaar (01/01) zijn alle markten gesloten.

———-

gentwater3 003

Markt is afgeleid van het Latijnse “Mercatus” in de betekenis van handel.

Vóór de Eerste Wereldoorlog telde Gent wel 20 markten per week. Zo was er dagelijks fruitmarkt op de Graslei en Predikherenlei van 2u ’s morgens tot de middag. Vruchten die niet rijp waren mochten niet verkocht worden op straffe van inbeslagname en verbeurdverklaring. Om 7u verlieten de groothandelaars, verplicht, de markt.

Bij een markt heb je de gelegenheid waren aan te kopen op een openbare plaats aangeboden door verschillende marktlui.

We kunnen markten onderverdelen naargelang :

 • de periode : Kerstmarkt, Nieuwjaarsmarkt, …
 • het aanbod : boekenmarkt, groentenmarkt, bloemenmarkt, warenmarkt, …
 • week- en jaarmarkten : veemarkt, braderie, vlooienmarkt, …

Vele mensen genieten vooral van de gezellige, ontspannen sfeer. Op de markt is het mogelijk nog eens een losse babbel te slaan, eventueel met een drankje en één of andere versnapering wat de stemming alleen maar ten goede komt.

Soms kan er worden afgeboden  op de prijs wat de interactie tussen koper en verkoper intenser maakt en natuurlijk op veel belangstelling kan rekenen.

Gent was gekend voor zijn verschillende dierenmarkten:

 • Veemarkt-Peerdenmarkt: op de Korenlei was er in de 16e eeuw iedere vrijdag een paardenmarkt. Ook was er veemarkt, de Peerdemarkt geheten, op het einde van de Koningstraat aan de Vlasmarkt langsheen het St.-Jacobskerkhof tot aan ’t Crochtjen (café hoek Vlasmarkt-Belfortstraat). Elk jaar vond op 9 mei, dit sinds 1540, een paardenmarkt plaats op de Antwerpsesteenweg waar geïnteresseerden, ook uit het buitenland, op afkwamen voor de aankoop van paarden.
 • Varkensmarkt: deze markt vond plaats vóór het St.-Jansgodhuis aan ’t Crochtjen op de Vlasmarkt
 • Schapenmarkt: de schaapmarkt vond iedere vrijdag plaats in de St.-Jansdreef, nu de Oude Schaapmarkt. Een markt die reeds bestond in de 15e eeuw en in de loop van de 19e eeuw naar de Nieuwe Beestenmarkt is overgebracht.
 • Pouldenmarkt,Pouillemarkt en Kiekenmarkt: iedere week, op dinsdag en vrijdag van 7u tot 13u vond in het verdwenen straatje tussen het Stadhuis en het huizenblok tegenover de Mammelokker de markt plaats voor wild, gevogelte en konijnen.
 • Konijnenmarkt: op de Kouter kon je in de 17e eeuw terecht om konijnen op te kopen
 • Vismarkt: Aanvankelijk op de Groentenmarkt, later op het Sint-Veerleplein.
 • Vogelmarkt: of duivenmarkt, waar ook honden,geiten, konijnen en andere huisdieren waren te verkrijgen, vond  plaats op de hoek Korte Dagsteeg-Brabantdam. Bij de opening van de Nieuwe Beestenmarkt in 1858 was de markt op de Oude Beestenmarkt. Enkel vogels en vissen bleven op de Vogelmarkt, vervolgens op het Laurentplein en uiteindelijk op de Vrijdagmarkt.
 • Oude Beestenmarkt: vanaf 1629 was op het oostelijke einde van de St.-Jacobsnieuwstraat de beestenmarkt te bezichtigen. Op de hoek van de Nieuwbrug was er varkensmarkt. Op het rechthoekige plein vond de verkoop van kalveren en runderen plaats. Na de verhuis in 1858 naar de Nieuwe Beestenmarkt kwam hier de markt voor kleinvee, huisdieren en pluimvee en was deze plaats gekend als de hondenmarkt. Honden zijn er heden ten dage helaas wel verboden.
 • Nieuwe Beestenmarkt: reeds in 1858 ontstaan op het terrein van de vroegere dwangburcht tussen de Kasteellaan en de Schelde aan de F. Lousbergskaai. Sinds 1929 vond je hier een overdekte veemarkt met slachthuis.

———-

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.