St.-Pietersabdij

Sint-Pietersplein 9
9000 Gent
092668500
sintpietersabdij@gent.be

De Benedictijnenabdij werd in de 7de eeuw gesticht door Sint-Amandus, die daarmee ook aan de doopvont van de stad Gent zelf stond. In de 14de en 15de eeuw groeide ze uit tot een heus abdijdorp, met hoeven, tuinen, woningen en landerijen. De abdij dankte haar welvaart aan de privileges die ze had bedongen en aan de belastingen die ze mocht innen op haar gronden. Die liepen door tot aan de Gentse binnenhaven.

De Sint-Pietersabdij verwierf status als internationaal kenniscentrum en was bekend om haar uitzonderlijke collectie waarin ook talloze traktaten over de medicinale en culinaire krachten van planten een belangrijke plaats innamen. De handschriften en boeken uit haar bibliotheek kregen ondertussen een veilig onderkomen in de nabijgelegen Boekentoren van de Gentse universiteit. Het pionierswerk wordt voortgezet door diezelfde universiteit, denk hierbij alleen maar al aan haar naam en faam in de biotechnologische en medische sector. 

De tuin van deze abdij is zonder enige twijfel een hotspot in Gent, niet in het minst geliefd bij de vlijtige studenten van Gent om te chillen of te studeren onder een stralende hemel. Een must see tijdens je city break. De prachtige tuin met wijngaard en ruïne is een groene oase in de stad. In de Sint-Pietersabdij vinden elk jaar prestigieuze tentoonstellingen met internationale uitstraling plaats. De reftervleugel van de Sint-Pietersabdij is authentiek middeleeuws. De gelijkvloerse verdieping van de Sint-Pietersabdij is gratis te bezichtigen (pandgangen en pandhof, de permanente opstelling Tussen Hemel & Aarde en de tuin van de abdij).

——————–

Bronnen:

http://www.historischehuizen.stad.gent

http://www.visit.gent.be